Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/78

Han är Rakhmat Akilovs nye advokat

Rakhmat Akilov, 39, har erkänt terrorattacken på Drottninggatan i Stockholm för drygt en månad sen. Ett dåd som tog fem människors liv. Nu har den terrormisstänkte tilldelats ytterligare en advokat efter att Johan Eriksson krävt stöd. "Målet är synnerligen tidskrävande", skrev stjärnadvokaten i ett mejl till tingsrätten. – Vi försvarar inte brottet naturligtvis, vi försvarar en person och det gör vi alltid efter bästa förmåga, säger Robin Söder, Akilovs nye försvarare.

Det har gått drygt en månad sedan Rakhmat Akilov från Uzbeikstan misstänks ha kapat en lastbil som han sedan körde in på Drottninggatan i centrala Stockholm.

Människor flydde i panik för sina liv samtidigt som kaparen hänsynslöst mejade ner ett stort antal personer med lastbilen.

Färden tog slut när kaparen dundrade rakt in i hörnet av Åhléns City. Sedan flydde mannen från platsen.

Polisen gick timmarna senare ut med en bild på en man som de var intresserade av att komma i kontakt med. Snart kunde Rakhmat Akilov - mannen på bilden - gripas.

LÄS MER: Rakhmat Akilov begärs häktad för lastbilsattacken 

Försvaras av stjärnadvokat

Stjärnadvokaten Johan Eriksson fick uppdraget att försvara den 39-årige uzbeken.
– Jag försvarar inte brottet. Jag försvarar en person som just nu är misstänkt, har han tidigare sagt till Expressen.

Men den terrormisstänkte ansökte om att få byta försvarare. Han ville ha en advokat som är sunnimuslim för att "bara en advokat med den bakgrunden tillvarata hans intressen på bästa sätt", vilket förklarades i en skrivelse till rätten. Tingsrätten beslutade dock att avslå begäran. De ansåg inte att skälen kunde anses tillräckliga.

Under häktningsförhandlingen var det Johan Eriksson som satt vid Rakhmat Akilovs sida och berättade om den terrormisstänktes inställning:
– Han erkänner terroristbrott och medger därför att bli häktad, sa Eriksson under häktningsförhandlingen.

Nu pågår en omfattande utredning. Polisen har tidigare sagt att det kan ta uppemot ett år innan åtal kan väckas.

Ytterligare en försvarare

I slutet av förra veckan skickade Johan Eriksson ett mejl till tingsrätten där han skrev att han yrkar på att advokaten Robin Söder också ska förordnas som offentlig försvarare till Akilov:

"Grunden för yrkandet är att målet är synnerligen tidskrävande varför det är påkallat med ytterligare en försvarare", motiverade Johan Eriksson sitt krav.
Enligt mejlet ska Akilov önskat just Robin Söder - varför framgår inte.

Johan Eriksson avslutar mejlet med att skriva att "kammaråklagare Ihrman har uttryckt att även denne anser att ytterligare en försvarare bör förordnas".

LÄS MER: De föll offer för terrordådet

"Alla ska få en fair trial"

Under måndagen beslutade tingsrätten att förordna även Robin Söder som offentlig försvarare.

– Både min och advokat Erikssons utgångspunkt är, som för alla vi försvarar, vi försvarar inte brottet naturligtvis, vi försvarar en person och det gör vi alltid efter bästa förmåga. Så är det, försvarsadvokater är inte annorlunda än andra människor, alltså det finns inte en försvarsadvokat tycker att brott är okej. Vi försvarar grundläggande demokratiska principer, alla ska få en fair trial. Då spelar det ingen roll hur allvarligt eller banalt brottet är, säger Robin Söder.
Han kommenterar dock inte om han har träffat Akilov än.

Fem personer har dött efter attacken:11-åriga Ebba Åkerlund, tvåbarnspappan Chris Bevington, småbarnsmamman Maïlys Dereymaeker, politikern Marie Kide från Trollhättan och Lena Wahlberg från Ljungskile

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.