Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Svensk-turkiske journalisten Hamza Yalcin när han anlände till Köpenhamns flygplats efter att ha suttit fängslad i Barcelona i åtta veckor.

Hamza Yalcin inte längre efterlyst av Interpol

Svensk-turkiske författaren och journalisten Hamza Yalcin greps i Spanien sedan Turkiet utfärdat en arresteringsorder mot honom. Nu är han inte längre efterlyst av Interpol, uppger Hamza Yalcin själv.

- Det känns bra, jag är glad. Min advokat säger att de inte kan använda Interpol längre, men de kan nog ta andra vägar för att tysta mig, säger Hamza Yalcin till TT.

Han släpptes i början av oktober 2017 efter att ha suttit frihetsberövad i Spanien sedan början av augusti då Turkiet utfärdat en arresteringsorder mot honom. Hamza Yalcin bor nu i Sverige.

Yalcin säger att han fick beskedet om att han är borttagen ur Interpol-registret via sin jurist Baltasar Garzón och att de fått ett intyg från Interpols generalsekretariat som bevis. Intyget ska skickas till Sverige.

Hamza Yalcin säger att Turkiets efterlysning var ett missbruk och att han därför tänker stämma ansvariga myndigheter i Spanien och Turkiet.

- Vi har ansökt om skadestånd, säger Hamza Yalcin.

Spanska myndigheter vägrar lämna ut alla dokument som de fått från Erdogans regering, som Yalcin behöver för att visa att beslutet var felaktigt, enligt författaren.

- Jag är bara en person som kämpar mot förtryck. Jag är inte terrorist. Om någon beskriver mig föredrar jag frihetskämpe, demokrat, socialist, säger han.