Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Hamnarbetarförbundet kritisk till Stenevis blockadhyllning: ”Har inte gjort något än”

Hamnarbetarförbundet tog tidigt ställning mot Ryssland och införde blockad av ryska fartyg. Under tiden valde Transportarbetarförbundet, en annan stor fackförening bland hamnarbetare, att avvakta. Trots detta valde Märta Stenevi (MP) att tacka Transport för sitt engagemang mot ryssen – och ställde in hyllningsmötet med Hamnarbetarförbundet.

I början av mars skickade Svenska Hamnarbetarförbundet en begäran till regeringen att stänga ute ryska fartyg från Sverige. Ett par veckor senare varslade fackförbundet om blockad, vilken trädde i kraft 28 mars.

– Vi har väntat i två veckor på besked från den svenska regeringen angående redan beslutade EU-sanktioner men också om vår önskan att helt stänga svenska hamnar för ryska fartyg och ryskt gods. Vi har inte hört någonting alls. Nu får vi fler och fler indikationer på att vissa företag i vår bransch vill återuppta eller rentav utöka den här affärsverksamheten med ryska intressen, och då kan vi inte vänta längre, sa förbundsordförande Martin Berg, i ett pressuttalande tidigare i mars.

Under tiden har hamnarbetarnas andra stora fackförbund, Transportarbetarförbundet, avvaktat och inväntat besked från regeringen.

– Risken för problem i hamnarna skulle minimeras om regeringen gick in och sa vad som gäller. Vi har förbundsstyrelsemöte på tisdag nästa vecka (22/3). Och får vi inget besked från regeringen före tisdag så kommer vi att ha samma diskussion hos oss angående blockad och åtgärder, sa Tommy Wreeth, ordförande i Transportarbetareförbundet till GP i mitten av mars.

Den 30 mars meddelade Transport att de tänker införa en blockad mot ryska fartyg från och med 1 maj.

Märta Stenevi tackade hamnarbetarnas stöd – på Transports kansli

I torsdags besökte Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi Göteborg, bland annat för att tacka hamnarbetarnas stöd till Ukraina och deras blockad mot ryska fartyg.

Enligt Peter Annerback, ordförande för Hamnarbetarförbundet avdelning fyra i Göteborg, skulle Stenevi träffa förbundets medlemmar och tacka för deras snabba blockad mot fartygen. Men några timmar före mötet ställde Stenevi in.

– Vi skulle ses vid klockan 15 men kring lunch ringde de och sa att vädret var så dåligt och undrade om vi kunde komma in till stan i stället. Men det sa vi att inte kommer göra, säger Peter Annerback.

Märta Stenevi valde att åka till Transportarbetarförbundets kansli i Göteborg, överräckte en gåva och tackade för deras beslut att införa en blockad från och med 1 maj.

– Vad som hänt kring blockaden verkar inte intresse henne. Då hade hon vetat att Transport inte haft en blockad. Det är ett hån mot oss och hon är uppenbarligen mer intresserad av politiska poänger, säger Peter Annerback.

Varför skulle hon besöka er och inte Transportarbetarförbundet?

– De har inte gjort någonting än. Det är som att du skulle vinna i frisbeegolf men inte kan komma till prisutdelningen. Inte fan ger de då priset till den som är näst bäst. Vi behöver inget pris för det vi gör. Det är bara det att man vill utnyttja situationen så mycket så man inte förstår vad man pysslar med. Hon kanske inte förstår att det är olika fackföreningar, säger Peter Annerback.

Märta Stenevi avböjer en kommentar. Partiets riksdagskanslichef, Lova André Nilsson, skriver i ett sms: ”Vi ville uppmärksamma fackens varsel om blockad av ryska fartyg och hörde först av oss till Hamnarbetarna och därefter till Transport – när de valt att ansluta sig till Hamnarbetarnas linje. Vi försökte få ihop möten med båda fackförbunden. Vi vill fortfarande träffa Hamnfyran, som har gått före, drivit på och fått andra med sig på initiativet”.

LÄS OCKSÅ: Hamnarbetare hotar med blockad: Gäller redan

LÄS OCKSÅ: Transport fortsätter avvakta om hamnblockad

LÄS OCKSÅ: Transport ansluter till hamnblockad

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.