Halv miljard till utsatta kommuner

Regeringen satsar en halv miljard kronor på särskilt utsatta kommuner. De framgår av den nu presenterade budgeten som totalt innehåller satsningar på drygt 29 miljarder kronor 2020. Mest går till sänkt inkomstskatt, men även välfärden kan räkna med miljardtillskott.
– Det här är en budget som ska bygga vårt samhälle starkare, säger finansminister Magdalena Andersson (S) vid en presskonferens.

ANNONS

Regeringen föreslår att 32 kommuner med socioekonomiska utmaningar ska få ta del av en särskild pott på en halv miljard.

Bidraget finns redan, men regeringen lägger in mer pengar. Kommuner som har tagit emot många flyktingar får 80 miljoner kronor ytterligare att dela på.

Som riksdagen redan har aviserat så höjs de generella statsbidragen med 5 miljarder kronor för 2020.

Mer till rättsväsende

Domstolarna, kriminalvården och Ekobrottsmyndigheten kommer att få tillskott redan i år. I höständringsbudgeten får landets domstolar ytterligare 174 miljoner kronor 2019. Det görs för att domstolarna ska kunna hantera alla mål med bibehållen kvalitet.

Även kriminalvården är pressad och får nu 200 miljoner kronor till i år. Pengarna ska användas till fler tillfälliga och permanenta platser i kriminalvården.

ANNONS

Ekobrottsmyndigheten får ytterligare 8 miljoner 2019, bland annat till de poliser som jobbar på myndigheten.

– Totalt är det satsningar för nästan 30 miljarder man har visat upp. Dels är det satsningar på skolan, dels på jobb. Men den största delen går faktiskt till skattesänkningar, säger GP:s Arne Larsson.

Första budgeten

Regeringen presenterade i dag sin budgetproposition för 2020. Det är den första hela budget som förhandlats fram med Centern (C) och Liberalerna (L). Regeringen föreslår reformer, ett samlingsnamn för olika förslag som kostar pengar och hämtas från det så kallade reformutrymmet, för 29,6 miljarder.

– Det har varit ett väldigt bra och konstruktivt samarbete. Det är också ett brett politiskt samarbete som skapar stabilitet, säger Magdalena Andersson.

Regeringen föreslår också inkomstökningar och utgiftsminskningar på 5,2 miljarder för 2020.

– Det här är en väldigt bred budget där vi tar itu med de samhällsproblem vi har, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Budgeten innehåller nettosatsningar på drygt 26 miljarder utöver vad som redan beslutats för 2020.

Sparat en liten nyhet

Av den summan har drygt 24 miljarder presenteras. Under en presskonferens på onsdagen gick finansministern igenom hela budgeten.

– Det fanns en liten nyhet som hon hade sparat, det handlar om välfärden och att man puttar in lite pengar där, säger Arne Larsson som analyserade presentationen av budgeten i GP:s livesändning.

ANNONS

– Det var en lång och utförlig genomgång, det speglar att det var fyra partier som alla ska få in sina delar. Det ger en ganska spretig budget. Man försöker tillfredsställa alla parter och då blir resultatet därefter, säger han.

En stor del av kakan, 11,8 miljarder, går till sänkt inkomstskatt för höginkomsttagare, för pensionärer och för glesbygdsbor.

Den slopade värnskatten för höginkomsttagare har drivits igenom av L. Sänkt skatt för glesbygdsbor var en framgång för C i budgetförhandlingarna.

Slopandet av värnskatten är det enskilt dyraste av regeringens förslag. Det kostar staten 6,12 miljarder kronor 2020.

Bland andra LO och Vänsterpartiet är kritiska och menar att välfärden är viktigare.

Het fråga

En het politisk fråga just nu är kriminaliteten och kampen mot gängbrottsligheten. I statsbudgeten satsas 0,7 miljarder kronor mer på rättsväsendet utöver vad som redan beslutats för 2020. Till exempel får Domstolsverket 280 miljoner.

Polisen får 120 miljoner kronor ytterligare bland satsningarna i denna budget. Den totala anslagshöjningen blir dock betydligt större. Sedan tidigare finns en aviserad höjning på 1,8 miljarder kronor för 2020.

Inbromsning i ekonomin

I budgeten finns satsningar för fler jobb på omkring 3,7 miljarder kronor. Där finns sänkt arbetsgivaravgift, ingångsavdrag, för arbetsgivare som anställer unga, nyanlända eller långtidsarbetslösa under de två första åren. Bland jobbsatsningarna finns också mer pengar till extrajobb och arbetsmarknadsutbildning.

ANNONS

Tecken finns på att arbetslösheten ökar snabbare än vad regeringen räknat med i sina prognoser. Flera ekonomer menar att regeringen borde spendera mer för att hålla nere arbetslösheten framöver.

Om den ekonomiska utvecklingen blir sämre än väntat så kan det bli mer satsningar i vårändringsbudgeten i april nästa år, uppgav finansministern i går.

Budgetsatsningar, netto, utöver vad som redan är beslutat för 2020.

Hittills presenterade:

Sänkt skatt pensionärer: 4,33 mdr

Miljö/klimat: 2,90 mdr

Ingångsavdrag: 1,67 mdr

Höjt tak bostadstillägg, höjd garantipension: 1,40 mdr

Sänkt skatt glesbygd: 1,35 mdr

Jobbpaket: 1,29 mdr

Sänkt bensin/dieselskatt: 0,90 mdr

Rättsväsende: 0,70 mdr

Investeringsstöd, bostäder: 0,60 mdr

Sänkt arbetsgivaravgift, forskning/utveckling: 0,50 mdr

Höjt tak för uppskov

med reavinstskatt: 0,50 mdr

Höjt bistånd: 0,37 mdr

Ungdomspsykiatri: 0,30 mdr

Utvecklingstid: 0,22 mdr

Ersättning för vårdmoms: 0,21 mdr

Jämställdhet: 0,16 mdr

Landsbygdsåtgärder : 0,12 mkr

Skolpaketet: 0,11 mdr

Åtgärder mot välfärdsbrott : 0,10 mdr

Karriärtjänster för specialistsköterskor: 0,10 mdr

Vidareutbildning för sjuksköterskor: 0,10 mdr

Stöd till kulturskola: 0,10 mdr

Funkispaket: 0,10 mdr

Mediestöd : 0,085 mdr

Nattåg: 0,05 mdr

Insatser mot penningtvätt : 0,03 mdr

Summa: 24,42 mdr

Reformutrymme: 24 mdr

Skatt, plastpåsar: 2,1 mdr

Avfallsförbränningsskatt: 0,24 mdr

Övrigt: 0,02

Summa: 26,34 mdr

ANNONS