Halloweenprylar kan vara giftiga

ANNONS
|

"Giftiga tungmetaller, i synnerhet kadmium, bly och kvicksilver, finns i vissa halloweenprodukter som brukar användas av barn och vuxna i firandet", framhåller Roy Alvarez på den filippinska miljöorganisationen Ecowaste Coalition som inför helgen testat 60 olika prylar.

Resultaten är skrämmande: I hela 70 procent av varorna fanns oroväckande höga halter av minst en giftig metall. 60 procent innehöll mer kadmium än gränsvärdet. Var tionde produkt innehöll för mycket bly. Kvicksilver hittades bland annat i en krita avsedd för kroppsbruk.

I somras skärptes säkerhetskraven för leksaker inom EU, bland annat vad gäller kemikaliesäkerhet. Enligt Klas Elm på svenska branschföreningen Leksaksbranschen finns ett väl fungerande system för att säkerställa att innehållet i varorna inte är skadligt. Men det gäller att välja vem man handlar av.

ANNONS

–I alla branscher finns det ju aktörer som inte vill följa några regler. Men om man handlar via pålitliga handlare som köper av pålitliga leverantörer så är det inga farliga produkter, säger han.

Det finns drygt 60 tungmetaller och de flesta är både miljöfarliga och giftiga, särskilt bly, kadmium och kvicksilver.

Kadmium kan ge skador på njurar, lever, lungor och skelett.

Kvicksilver slår framför allt mot det centrala nervsystemet.

Även bly kan skada nervsystemet och är särskilt farligt för foster och små barn.

Källor: Livsmedelsverket, Kemikalieinspektionen. (TT)

ANNONS