Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Hallengren slår tillbaka: ”Inte lämnat över någon taktpinne”

Coronakommissionen kritiserar regeringen för att inte ha tagit taktpinnen i början av pandemin. Något som socialminister Lena Hallengren (S) slår tillbaka mot.
– Jag instämmer inte i att någon har lämnat över någon taktpinne, säger hon

Regeringen och Folkhälsomyndigheten får kritik i Coronokommissionens slutbetänkande, som vid lunchtid på fredagen lämnades över till socialminister Lena Hallengren.

Regeringen, och då ytterst dåvarande statsminister Stefan Löfven (S), får kritik för att inte ha ”tagit ledningen i alla delar av krishanteringen”. Folkhälsomyndigheten å sin sida får kritik för att inte tillräckligt aggressivt försökt stoppa en samhällsspridning av coronaviruset i pandemins första våg.

Socialminister Lena Hallengren håller inte med om slutsatserna i kommissionens slutbetänkande, att regeringen ”lämnat över taktpinnen” till Folkhälsomyndigheten.

– Jag instämmer inte i att någon har lämnat över någon taktpinne. Däremot är det så att så Sverige är organiserat, så som regeringen styr riket, så behöver vi våra expertmyndigheter. Det är där vi har hundratals experter till vårt förfogande som kan hjälpa oss fatta beslut, säger Hallengren.

Enligt Coronakommissionen har pandemihanteringen överlag fallit ut väl, inte minst med tanke på den relativt låga nivån av överdödlighet i Sverige sett över hela pandemin. Däremot var såväl regeringen som Folkhälsomyndigheten för passiva i pandemins inledande skede.

”Vet inte vad Coronakommissionen har för stöd”

Vidare berömde Coronakommissionen det svenska pandemistyret från att inte stänga ned skolor och förskolor under inledningen av pandemin. Däremot kritiserar kommissionen regeringen för att inte tidigare införa en så kallad pandemilag – som kom på plats först under sommaren 2020 – som skulle ge regeringen möjlighet att stänga ned trånga köpcentrum och butiker redan under pandemins första vår, vilket kommissionen menar skulle kunnat ha begränsat smittspridningen.

– Jag ska med intresse ta del av vad Coronakommissionen har för stöd att det skulle påverkat smittspridningen, säger Hallengren.

Moderaternas gruppledare i riksdagen, Tobias Billström. Bild: Nils Petter Nilsson
Moderaternas gruppledare i riksdagen, Tobias Billström. Bild: Nils Petter Nilsson

Moderaterna är ett av partierna som stämmer in i kritiken och partiets gruppledare i riksdagen, Tobias Billström, tycker att det är svårt att förstå varför regeringen inte klev fram mer tidigt under 2020.

– Det ledde bland annat till att man i början av pandemin inte såg till att begränsa den allmänna smittspridningen, och att vi förlorade några viktiga månader, och det ledde till högre dödlighet i befolkningen än vad som annars hade varit fallet.

Rent konkret, vad tycker du att regeringen borde ha gjort annorlunda?

– Regeringen borde ha sett till att för det första styra landet i ett nationellt ledarskap, där man såg till att de olika aktörerna samarbetade mer. Nu valde man i stället att sätta sig i baksätet.

Även Centerpartiet tycker att regeringen borde ha visat ett tydligare ansvar och ledarskap i början av pandemin.

Partiets gruppledare Anders W Jonsson menar att bristen på detsamma gjorde att viktiga pandemiåtgärder kom på plats för sent.

”Nu måste regeringens yttersta ansvar för landets säkerhet synliggöras och den statliga krisledningen bli mycket tydligare”, skriver Anders W Jonsson i en kommentar till GP.

Tobias Billström (M) menar att Coronakommissionen kommer att ge alla kommande regeringar en möjlighet att förbättra Sveriges krishantering.

– I den situation vi befinner oss i dag, där vi också har ett mycket besvärligt utrikespolitiskt läge, är detta kanske ännu viktigare än vad det har varit på många år.

Socialminister Lena Hallengren. Bild: Nils Petter Nilsson
Socialminister Lena Hallengren. Bild: Nils Petter Nilsson

Under fredagens presskonferens kritiserade även kommissionens ordförande, Mats Melin, Sveriges regionsstyre. Att ha 21 regioner har försvårat pandemihanteringen, och Melin anser att det är dags att återigen se över antalet svenska regioner.

Enligt socialminister Lena Hallengren finns det för- och nackdelar med att ha 21 regioner i Sverige.

– Under den förra mandatperioden lade regeringen fram ett förslag om att ha sex stycken regioner istället för 21. Det var flera partier som inte ville det, däribland Moderaterna, så det blev aldrig verklighet.

– Men det är viktigt att påminna att det finns för- och nackdelar med att ha 21 regioner. Man kan vara mer snabbfotad, och man vet hur förutsättningarna ser ut lokalt och regionalt, säger Lena Hallengren.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.