Hallengren (S) i ordkrig med Moderaterna om barnvaccinering

Regeringen är för sent ute med barnvaccinationen, menar Moderaterna, som hade velat driva på Folkhälsomyndigheten.
– Förlorare är faktiskt våra barn, säger Camilla Waltersson Grönvall (M), socialpolitisk talesperson.
– Vad är det mer för beslut om vård och behandling till enskilda som M vill att politiker ska bestämma? kontrar socialminister Lena Hallengren (S).

ANNONS

Flera länder i Europa och världen har vaccinerat barn sedan en tid tillbaka, och det var också de erfarenheterna som regeringen och Folkhälsomyndigheten lutade sig mot när de på torsdagen meddelade att 12–15-åringar ska vaccineras även i Sverige.

– Folkhälsomyndigheten har regeringens pågående uppdrag att se över vem som ska erbjudas vaccin. Nu rekommenderar myndigheten att landets 12–15-åringar också ska vaccineras, framför allt för barnens hälsas skull, sade socialminister Lena Hallengren (S).

LÄS MER:Föräldrar orkar inte vänta – bokar vaccinresor för sina barn

”Förlorare är faktiskt våra barn”

Beslutet kommer för sent menar Camilla Waltersson Grönvall (M), socialpolitisk talesperson, som menar att det ”följer ett mönster” från regeringen.

– Man har varit sist ut på i stort sett allt man kan vara sist ut på, nu gäller det även vaccination av 12–15-åringar, säger hon och fortsätter:

ANNONS

– De som är förlorare är faktiskt våra barn. Vi ser vad som har hänt när skolorna öppnat, och vi påpekade långt innan att det riskerade att smittan skulle sprida sig. Den nya deltavarianten fungerar helt annorlunda än det ursprungliga viruset. Att vara borta från skolan och inte kunna delta i olika aktiviteter gör att vaccinationen är så viktig.

Hade velat att regeringen drivit på FHM

Vaccinet har varit godkänt för barn över 12 år sedan en längre tid tillbaka, men Folkhälsomyndigheten har inte rekommenderat vaccination för friska barn förrän nu.

Hade ni velat köra över Folkhälsomyndigheten?

– Alla delar som behöver vara godkända för att säkerställa att vaccinet fungerar på barn är ju klara. Vi har ställt oss frågan varför Folkhälsomyndigheten inte agerar snabbare, det innebär att också regeringen måste agera snabbare. Där ligger vår starkaste kritik, säger Camilla Waltersson Grönvall och fortsätter:

– Det måste också vara så att regeringen skyndar på och driver på myndigheterna när man har ett godkänt vaccin. Det är en regering som leder i en kris.

LÄS MER:Professor: Låt även 12-åringar få coronavaccin

Socialminister Lena Hallengren (S) menar dock att det har varit helt rätt att avvakta Folkhälsomyndighetens bedömning.

"Jag tycker att det är anmärkningsvärt att moderata politiker inte tycker att medicinsk expertis ska fatta beslut i medicinska frågor, utan att politiker ska göra det. Är det så Moderaterna vill att det ska fungera? Vad är det mer för beslut om vård och behandling till enskilda som M vill att politiker ska bestämma?” säger hon i ett skriftligt svar till GP.

ANNONS

Vill ha vaccinpass

Moderaterna har sedan i somras också velat införa vaccinpass. Frågan utreds av regeringen men Camilla Waltersson Grönvall hade velat ha regelverk på plats redan nu. Särskilt då Folkhälsomyndigheten i stället rekommenderar att ovaccinerade avstår större evenemang efter 29 september – vilket inte kommer med ett skarpt förbud.

– Jag är naturligtvis orolig för vart det leder och hur det kommer att se ut. Vi har nog alla hösten 2020 i färskt minne och vill nog inte uppleva något liknande igen.

LÄS MER:Ovaccinerade avråds från stora evenemang

LÄS MER:Kulturlivet tagna på sängen av Folkhälsomyndighetens vaccinutspel

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS