Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Halland öppnar upp vaccinbokningen för 65-åringar

I Region Halland öppnar man nu upp bokning av vaccination för personer födda 1956 eller tidigare. I Västra Götaland finns det inga sådana planer.
Men det behöver inte nödvändigtvis betyda att Halland ligger före Västra Götaland i vaccinationen av befolkningen.
– En bokad tid innebär inte att man har fått vaccination utförd, säger Johanna Wiechel-Steier, kommunikationsdirektör i Region Halland.

På söndag blir det möjligt för hallänningar födda 1956 eller tidigare att boka tid för vaccination mot covid-19.

Samtidigt i Västra Götaland finns den möjligheten i dagsläget endast för personer som är 80 år eller äldre – någon plan att möjliggöra vaccination för yngre personer redan nu är inte aktuell.

LÄS MER: Region Stockholm börjar vaccinera 70-åringar

LÄS MER: Ingen allmän självbokning för 70-plussare i VGR

”Vi vill inte stå med obokade tider”

Johanna Wiechel-Steier är kommunikationsdirektör i Region Halland:

– Vi kör ju i den takt som vi får besked av doser. Sedan har vi valt att släppa på mindre grupper åt gången så att vi ska få ett jämt flöde av bokningar och att det ska bli balanserat, säger hon och fortsätter:

– Jag vet att vi inte vill stå med obokade tider. Vi erbjuder vaccin enligt prioritetsordningen och om vi ser att vi kan boka på fler inom fas 2 så gör vi det i så hög takt som vi kan.

Ni ligger längre ner i åldrarna än till exempel Västra Götaland. Får ni fler antal doser sett till befolkning jämfört med andra regioner?

– Nej, det får vi inte. Det är mest hur man väljer att lägga bokningen. Vi har samma tilldelning som alla andra regioner och vi förhåller oss till samma mål som alla andra.

LÄS MER: Region Halland startade vaccinering i fas 2 för tre veckor sedan

Alla får inte vaccindos direkt

Enligt Johanna Wiechel-Steier ska man inte tolka regionens möjliggörande för bokningar för 65-åringar och äldre som att personer över 70 år är färdigvaccinerade.

Utan Region Halland har till exempel fortfarande personer i gruppen födda 1951 och tidigare som ännu inte vaccinerats.

Det hela handlar i stället om att vaccinera olika grupper parallellt och hålla en god takt i bokningen.

– Man har fortsatt möjlighet att boka in sig. Det är svårt att veta när man tycker att erbjudandet har varit tillräckligt länge. I fas 2 ingår 65 + och vi får ligga kvar på den här nivån ett tag så vi kan beta av det ordentligt, säger Johanna Wiechel-Steier.

Och möjligheten till bokning för 65-åringar och äldre ska inte heller tolkas som att alla får sin vaccindos redan nu.

– Att man kan boka tid innebär inte att man får vaccination utförd. Utan det betyder att man får sin tid. Vi är inte längre fram i tid bara för att vi låter folk boka in sig på tiderna, säger Johanna Wiechel-Steier.

Bokningen sker via 1177 och det är möjligt för en liten grupp personer från Västra Götaland att nyttja de bokningsbara tiderna i Region Halland.

– Grunden är att man måste vara stadigvarande i Halland, att man studerar, jobbar eller har sommarstuga under längre tid i regionen, säger Johanna Wiechel-Steier.

LÄS MER: Ingen allmän självbokning för 70-plussare i VGR

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.