Haddiles föräldrar skjuter på resa

ANNONS
|

Under två dagar ska de träffa Haddile i hennes familjehem i Broby, skriver Kristianstadsbladet.

Den algeriska mamman har insjuknat, rapporterar TV 4 Malmö, och fostermamman Malén Liewehr bekräftar för TT att hon fick beskedet under dagen. Det är oklart när besöket blir av i stället.

Med anledning av medieuppgifter påpekar hon att det aldrig varit meningen att de biologiska föräldrarna ska provbo i familjehemmet, däremot att de ska vistas i hemmet och umgås med flickan.

Socialsekreterare kommer vara med för att se hur kontakten fungerar. Haddile har i över två år varit placerad i familjehemmet i Broby enligt beslut från Lunds socialnämnd.

ANNONS

Malén Liewehr, som tillsammans med sin man gärna skulle vilja adoptera Haddile, ser fram emot mötet med blandade känslor.

-Lite fjärilar i magen har man. Det är en svår situation för Haddile, för oss och för föräldrarna också. Men vi vill gärna att det blir en bra relation från början mellan oss och dem. Det är ju det allra bästa för Haddile, säger hon till TT.

Förutom en socialsekreterare måste också tolk vara på plats när barnet möter sin biologiska föräldrar.

Haddile blev som mycket liten tvångsomhändertagen enligt LVU (lagen om vård av unga) sedan hon fått sjukhusvård för skador och undernäring. Men den man som då utgav sig för att vara hennes pappa gick med på fosterhemsplacering, varför omhändertagandet omvandlades till att vara frivilligt enligt socialtjänstlagen.

Formellt skulle därmed de biologiska föräldrarna bara kunna ta med sig flickan från fosterhemmet, men i så fall kan Lunds socialnämnd ingripa med ett nytt omedelbart LVU-beslut. Nämnden är skyldig att alltid se till barnets bästa.

Haddiles advokat i det vilande utvisningsärendet, Carl-Olof Lindberg, är övertygad om att det måste till en utdragen process med gradvis tillvänjning om flickan ska överlämnas till de biologiska föräldrarna.

-Hon kan ju inte föräldrarnas språk. Till det kommer den djupa anpassning hon har till familjehemmet, säger han.
ANNONS