Haddile kvar hos familjen

ANNONS
|

Beslutet att utvisa tvååriga Haddile kan vara olagligt, enligt juridikprofessor Maarit Jänterä-Jareborg. Samtidigt förtydligar Migrationsverket att Haddile får bo kvar hos fosterföräldrarna tillsvidare.

-Själv tycker jag att det vore ganska anmärkningsvärt om man utvisade flickan, med tanke på att hela hennes familjeliv har ägt rum i Sverige i relation till den här familjen som vill behålla henne, säger Maarit Jänterä-Jareborg till TT.

Migrationsverket har beslutat att tvååringen ska utvisas till Frankrike där hon enligt myndigheten kan återförenas med sin mamma. I Sverige bor hon med fosterföräldrar som vill adoptera henne. Under söndagskvällen förtydligade Migrationsverket att ytterligare bedömningar krävs för att flickan ska kunna utvisas - om föräldrar eller andra närstående inte hittas. Och tillsvidare får Haddile bo kvar i fosterfamiljen.

Att ha ett familjeliv är en mänsklig rättighet enligt Europakonventionen, som är lag i Sverige. Det betyder att man inte får bryta upp familjeförhållanden hur som helst. Till exempel genom att utvisa en familjemedlem.

ANNONS
Inte självklart

Juridiskt är frågan komplicerad och långt ifrån självklar. Men att flickan bott hos fosterföräldrarna en stor del av sitt liv och att det finns emotionella band är argument för att flickans relation skyddas av konventionen.

-Vilket naturligtvis, om det tas på allvar, skulle innebära att hon inte kan utvisas, säger Jänterä-Jareborg.

Barnombudsmannen (BO) Fredrik Malmberg kallade under söndagen Migrationsverket och Socialstyrelsen till möte, med anledning av debatten om Haddile. Han anser att myndigheterna inte följer barnkonventionen. Till TT säger han också att flera ändringar kan behövas när det gäller liknande vårdnadssituationer.

"Lättare pröva adoption"

-Man bör fundera på om det inte bör bli lättare att pröva adoption i de fall där barn i väldigt späd ålder placerats i ett hem och har hela sin känslomässiga anknytning till hemmets föräldrar, säger Malmberg, som inte får uttala sig i det enskilda ärendet.

BO utesluter inte behovet av sådana lagändringar i frågan som flera riksdagspartier nu vill se. Ett förslag är att barnkonventionen görs till svensk lag. Men han uppmanar myndigheterna till skärpning.

-Det minsta man kan begära är att ansvariga myndigheter gör vad de kan inom gällande lagar, säger han.

ANNONS