Haddile får stanna två år i Sverige

ANNONS
|

- Det är en jättepress att leva under, ett utvisningshot. Och man skulle liksom ta ett litet barn som precis har lärt sig prata och lasta över henne till ett annat land, till vilt främmande människor, säger Haddiles fostermamma Malen Liewehr.

Hon har precis fått beskedet att Haddile får stanna via ett sms från Haddiles advokat, och inte riktigt kunnat smälta nyheten. Familjen har levt under hård psykisk press det senaste året, då Haddiles framtid har legat i Migrationsverkets händer.

Haddile föddes i Lund 2010 och i slutet av samma år lämnades en ansökan om uppehållstillstånd för henne till Migrationsverket. Hennes mamma lämnade flickan till sin make, som inte klarade av att ta hand om henne utan tappade henne i golvet ett flertal gånger. Efter att ha fått livshotande skador placerades flickan i ett familjehem i Broby, hos paret Malén och Miklos Liewehr.

ANNONS

2012 kom chockbeskedet; Haddile skulle utvisas till Frankrike. Och där hamna på barnhem. Efter en massiv mediestorm har Migrationsverket backat, och inlett nya utredningar. I dag bestämdes det att Haddile och hennes fosterfamilj får en respit på två år.

Det tvååriga tillståndet ska kunna möjliggöra en återförening under trygga förhållanden mellan Haddile och hennes biologiska mamma och pappa, skriver Migrationsverket i ett pressmeddelande.

- Syftet och målet är att få till stånd en återförening mellan Haddile och hennes biologiska föräldrar, säger Migrationsverkets rättschef Fredrik Beijer.

Det tvååriga uppehållstillståndet har beviljats på grund av synnerligen ömmande omständigheter.

- Nu har vi köpt oss lite tid i alla fall. Köpt oss lite utrymme att kunna göra saker och på ett bra sätt. Jag hoppas att Migrationsverket ser det som en chans att göra saker och ting på ett bra sätt. Eller om det inte går, att Haddile ska få ett permanent uppehållstillstånd i slutändan, säger Malen Liewehr.

ANNONS