Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Hackerattack mot Transportstyrelsen

Flera myndigheter har drabbats av IT-haveri efter överlastningsattacker de senaste dygnet. Nu senast Transportstyrelsen. – Jag kan bekräfta att allt talar för att det rör sig om en d-dosattack, säger Mikael Andersson, presschef vid Transportstyrelsen.

Under morgonen har det varit svårt att komma in på Transportstyrelsens hemsida.

Enligt Transportstyrelsen beror störningarna på en så kallad d-dosattack, alltså en överbelastningsattack. Ett onormalt antal datorer annroppade Transportstyrelsens servrar samtidigt. 

Mikael Andersson säger att det framförallt gick ut över  hemsidan, men att även personal som jobbar med webb-baserade verktyg också kan ha känt av attacken.

– Inga register eller liknadne har läckt ut, säger Mikael Andersson.

Problemen ska vara uppklarade under förmiddagen och nu rapporterar Transportstyrelsen in händelsen till Myndigheten för Säkerhet och Beredskap (MSB). 

– Vi vet inte var attacken kom ifrån och kommer göra efterforskningar som jag inte kan gå in på. Vi är skyldiga att rapportera in händelsen till MSB och kommer göra det under dagen.  

Under onsdagen drabbades Trafikverket av en liknande attack och under torsdagsförmiddagen hade även Västtrafik problem med IT-störningar som påverkade deras bokningssystem. 


Ni är inte de enda som drabbats det senaste dygnet, vet ni om det är samma hackare med olika mål?

– Nej, det enda jag kan göra är att konstatera samma sak som du, att vi inte är de enda som drabbats.

Enligt Mikael Andersson är det inte första gången myndigheten utsätts för en attack av det här slaget, men att det ofta rör sig om kortfattade störningar. 

– Det finns inget som säger att det inte kan komma tillbaka, säger Mikael Andersson.

 

GP söker MSB. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.