Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Högskoleprovet bör ställas in för andra gången i år, anser UHR. Bild: Bertil Enevåg Ericson / TT
Högskoleprovet bör ställas in för andra gången i år, anser UHR. Bild: Bertil Enevåg Ericson / TT

Höstens högskoleprov lär inte bli av – förlängd giltighet för äldre resultat

Giltighetstiden för resultat från högskoleprovet förlängs. Fem års giltighet blir till åtta.
Samtidigt anser Universitets- och högskolerådet att höstens högskoleprov inte ska genomföras.

Den gångna vårens högskoleprov ställdes för första gången någonsin. Detta på grund av coronapandemin. Nu meddelar Universitets- och högskolerådet (UHR) att de inte anser det finnas möjligheter heller för höstens högskoleprov.

– Bedömningen är att ett genomförande riskerar att bidra till spridning av coronaviruset och att möjligheterna att skydda provdeltagare och provpersonal är små, säger Karin Röding, generaldirektör för UHR, i ett pressmeddelande.

Enligt UHR väntas omkring 100 000 personer vilja skriva högskoleprovet i höst. Det anser man inte vara möjligt att förena med Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Giltighetstid förlängs med tre år

Tidigare under torsdagen lämnades besked om att giltighetstiden för äldre högskoleprovresultat förlängs från fem år till åtta år. Detta sade Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning, på en pressträff med regeringen.

– Det här är en viktig åtgärd. Inte minst i de tider vi är i nu när arbetslösheten ökar på grund av coronapandemin och många söker sig till högskolan. Det kommer ge fler möjligheten att konkurrera om en högskoleplats med hjälp av sitt högskoleprovsresultat, säger hon.

Regeringens beslut börjar gälla från och med vårens antagning.

– Man kan tänka sig att det här är någon som har skrivit sitt högskoleprov kanske i slutet av sin gymnasietid, varit ute och jobbat i några år på en bra arbetsmarknad, och nu riskerar arbetslöshet eller varslats. Nu får den personen möjlighet att använda sitt befintliga högskoleprovresultat.

LÄS MER: Många vill bli framtidens Anders Tegnell – högt söktryck på epidemiologikurser i höst

Överväger fler provtillfällen

Matilda Ernkrans menar också att regeringen ser över möjligheten att öka antalet högskoleprov per år, från dagens två.

– Det kan komma att behövas för framtiden.

Enligt UHR kan det bli aktuellt redan i vår, då två prov kan komma att genomföras med anledning av att båda proven 2020 ser ut att ställas in.

– Två prov i vår skulle ge tid att utveckla anmälningssystemet och innebära att provanordnarna hinner utbilda provpersonalen, säger Karin Röding.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.