Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Kommunstyrelsens ordförande i Hörby - Cecilia Bladh in Zito (SD) har i medier tidigare upprepat att man inte fått in några anmälningar om kränkningar från medarbetare. Men nu kräver Arbetsmiljöverket att åtgärder görs. Arkivbild Bild: Johan Nilsson/TT

Hörby krävs på åtgärder – annars hotar vite

Mobbing, kränkningar och anställda som får sluta – facken var inte nöjda med Hörbys svar kring den upplevda dåliga arbetsmiljön på kommunledningsförvaltningen. Nu får den skånska kommunen kritik av Arbetsmiljöverket, rapporterar SVT Nyheter Skåne.

Arbetsmiljöverket anser att bristerna riskerar att leda till att någon blir sjuk eller skadar sig, och kräver att kommunen genomför åtgärder senast den 1 juni. Görs inte det riskerar kommunen få betala ett vite på 75 000 kronor.

Åtgärderna som kommunen åläggs att göra rör allt från arbetsmiljöundersökningar och åtgärdslistor till riskbedömningar.

Det var i slutet av januari som flera fackförbund slog larm om upplevda brister i arbetsmiljön. Kommunens svarade då att förvaltningsledningen inte har fått några signaler om kränkande behandling.

Över 20 chefer med personalansvar har slutat i den skånska kommunen sedan hösten 2018, enligt en tidigare granskning gjord av HD/Sydsvenskan. Fem chefer har också köpts ut till en sammanlagd kostnad på över 3,3 miljoner kronor.