Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

Hölls instängd i bagageutrymmet i flera timmar

Mannen kidnappades och hölls instängd i ett bagageutrymme under ett halvt dygn. Samtidigt ska gärningsmännen ha kört runt med bilen men ibland stannat för att misshandla offret. Nu döms två till fängelse.

Den skadade mannen hittades vid en vägkant längst en riksväg i Klippans kommun i Skåne en morgon i mitten av januari. 
Under flera timmar ska han ha legat i bagageutrymmet på en bil som kört runt på småvägar i Skåne.

Allt startade kvällen före. Offret hade varit hemma hos en man i 40-årsåldern. Det hade också varit en kvinna i 30-årsåldern i lägenheten.
– Det som kommer fram i polisutredningen är att det kommer ett telefonsamtal som gör att de två gärningsmännen åker iväg till den person som ringer. När de kommer tillbaka så är den misstänkte mannen väldigt upprörd och där startar det hela, har vice chefsåklagare Yvonne Rudinsson som har lett förundersökningen berättat tidigare.

LÄS MER: Polisen misstänker: Kidnappade man - höll honom instängd i bagageutrymme 

"Goljävel"

Offret har i förhör sagt att han satt i soffan när mannen i 40-årsåldern ska ha börjat skrika "goljävel" till honom. Samtidigt ska han ha fått ta emot slag
Offret drogs sedan med ut ur bostaden. Här slängdes han in i bagageutrymmet på en bil.

Han påstår att kvinnan ska ha hetsat på. Hon ska, enligt honom ha sagt "in med den jäveln och slå honom". 

Sedan startade färden. Då var klockan runt åtta på kvällen. Flera gånger stannade de misstänkta bilen och misshandlade mannen.
 – Vid ett tillfälle har man knivhuggit honom och vid de andra tillfällena har de slagit på honom, har Yvonne Rudinsson sagt och fortsatte.
– Knivhugget i låret har inte varit ett dödligt hugg eller liknande men det är ett allvarligt hugg, det är tämligen djupt.

Tuppade av

Offret har i förhör sagt att han upplever att han tuppade av ett par gånger i bilen och att han frös rejält för de hade tagit alla hans kläder.

Framåt morgonen stannade bilen ytterligare en gång, denna gång vid viadukten vid riksvägen i Klippans kommun. Då slängdes mannen ut ur bilen och ner i diket.

Åklagaren har sagt att mannen var instängd i ungefär tolv timmar. Hon åtalade mannen och kvinnan för människorov.

Ville skada honom

Åklagaren skriver att de "tillsammans och i samförstånd genom misshandel, våld och hot bemäktigat sig, fört bort och i en personbil spärrat in (offret) med uppsåt att skada honom till liv eller hälsa."

De åtalas också för misshandel för att ha knuffat offret mot en stolpe, slagit honom i huvudet och på kroppen med flera knytnävsslag, sparkat honom mot kroppen samt knivhuggit honom i ena låret.

Kvinnan pushade på

Offret påstår att kvinnan pushade på mannen att vara våldsam.
Hon har erkänt att det var hon som körde bilen. Men hon säger att hon var rädd och att hon inte vågade lägga sig i – och inte heller stanna bilen. Hon gjorde som hon blev tillsagd.

Mannen i 40-årsåldern nekar till brott. Han säger att han bara lämnade hemmet en kort stund den dagen.
– Var utanför när ja kastade ut (offret) och han hamnade i en stolpe. Jag slog honom i lägenheten, säger han bara i förhör.
Han säger också att han inte åkt bil med någon den dagen.

Döms till fängelse

På tisdagen kom domen. Mannen döms till fängelse i fem år för människorov och misshandel och kvinnan till fängelse i tre år för människorov, hon frias för misshandel.

Tingsrätten skriver att offret varit trovärdig. Dessutom finns teknisk bevisning - som blod från offret - på en plats där de stannat bilen och misshandlat honom. Tingsrätten skriver därför att det är klarlagt att mannen ""genom misshandel, våld och hot blivit bortförd och inspärrad i en personbil" - han har alltså inte "följt med frivilligt" och inte haft möjlighet att "ta sig ur situationen"

Rätten skriver att det inte finns några förmildrande omständigheter, bland annat utifrån att offret tvingats ta av sig kläderna trots kylan, utan ett utdraget händelseförlopp då mannen utsatts för "avsevärt psykiskt och fysiskt lidande".

Enligt tingsrätten var det mannen i 40-årsåldern som var den drivande och den som tog initiativet till att kidnappa offret. Och de anser att kvinnan hade möjlighet att dra sig ur men istället följt den medåtalades instruktioner. Däremot anser de att hennes "medverkan varit av underordnad betydelse". Därför får hon ett kortare straff.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.