Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Hölls fången i sitt hem - sluga planen blev hans räddning

Åklagaren misstänker att mannen hölls fången av flera män i sitt hem. Under flera dagar ska de med hot och våld ha hindrat honom från att lämna lägenheten. Räddningen blev offrets sluga plan: – Då kommer polisen att kolla så jag inte är död, berättar han för polisen att han sa.

I mitten av augusti lärde två män, en i 40-årsåldern och den andra i 20-årsåldern, känna varandra.

Den yngre av männen ska ha sagt att han inte hade någonstans att sova och den dubbelt så gamla vännen erbjöd honom att sova i hans lägenhet i Malmö. Plötsligt en natt vaknade mannen i 40-årsåldern av att någon bankade hårt på lägenhetsdörren. När han öppnade stod övernattningsgästen där med mellan åtta och tio kompisar.

Mannen i 20-årsåldern ska då ha varit jättearg och beskyllt mannen i 40-årsåldern för att ha tagit 2 500 kronor från honom som han hade glömt under madrassen.

Lägenhetsinnehavaren har beskrivit gästen som "svinsur" och sagt att han fick ett knytnävsslag på ögat. Sedan ska även de andra männen ha slagit honom. Mannen i 20-årsåldern ska också ha riktat en kniv mot sitt offer, kniven ska han ha satt mot mannens kind så att han fick ett sår.

Sov på golvet

Övernattningsgästen ska ha sagt att offret skulle betala tillbaka alla pengar och letade upp hans plånbok med kontokort i. Offret förklarade i polisförhör att han var så rädd att han inte vågade något annat än att säga sin kod.

När han inte hade tillräckligt med pengar på kortet ska övernattningsgästen ha sagt att han skulle stanna kvar i lägenheten tills mannen i 40-årsåldern fick pengar på sitt konto.
De kommande nätterna ska lägenhetsinnehavaren vid flera tillfällen fått sova på golvet i köket.

I polisförhör har han berättat hur männen tog hans hemnycklar så att de kunde komma och gå som de ville. Och att han aldrig lämnades ensam - det var alltid fem-sex andra män med honom. För polisen har han berättat att de sagt till honom att om han rymde så skulle de hinna ikapp honom.
– (Mannen i 20-årsåldern) samlade ihop alla knivar och andra föremål som jag kunde använda mig av för att försvara mig själv, säger mannen till polisen.

Fruktade för sitt liv

Mannen har i polisförhör beskrivit att han var rädd eftersom han hade blivit slagen och hotad med en kniv. Han har sagt i förhör att han fruktade för sitt liv.
Efter några dagar ska mannen i 40-årsåldern ha sagt att han var tvungen att hämta sin medicin - det blev räddningen.
– Jag blev tvungen att övertyga (mannen i 20-årsåldern) och de andra att om jag inte hämtar min medicin då kommer polisen att kolla så jag inte är död plus att jag kommer bli så dålig så jag inte kommer kunna gå. Då lät han mig gå och hämta medicinen, säger mannen till polisen i förhör.

Han kunde då kalla på hjälp och berättade att de var kvar i hans bostad. Polisen åkte till lägenheten och kunde gripa två av männen. Den ena av dem släpptes dock efter förhör men mannen i 20-årsåldern åtalas nu för olaga frihetsberövande, misshandel och grovt olaga hot. Enligt åklagaren ska mannen i 20-årsåldern "tillsammans och i samförstånd med andra, under flera dygn, berövat (offret) friheten".

Åklagaren skriver att de utnyttjat offrets "uppenbara rädsla" när de hindrade honom från att lämna bostaden mellan den 12 och 15 augusti. Hon skriver att offret "kunde förväntas känna allvarlig rädsla för sin personliga säkerhet" och att den åtalade mannen "visade särskild hänsynslöshet genom att använda ett livsfarligt vapen för att hota målsäganden". 

Offret har själv sagt att det var den nu åtalade mannen som låg bakom allt. Trots att de andra, enligt honom, puttat, slagit och mobbat honom, menar han att de trots allt varit "ganska snälla". Han säger till polisen att en av dem ska ha viskat "du får inte tro att vi är sådana här egentligen".

"Pengarna och knarket var borta"

GP har varit i kontakt med den åtalade mannens advokat men hon är på semester och kan inte kommentera åtalet.

I ett första förhör säger mannen att han förnekar brott. Han påstår att han bara höjde rösten mot mannen i 40-årsåldern när denne bränt en pizza i ugnen. I ett senare förhör berättar han att de bråkat för att offret rört och tagit saker som tillhörde honom.
– Pengarna och knarket var borta. Då tappade jag greppet och sa massa fula ord och hot, säger han till polisen.
De ska då, enligt honom, ha kommit överens om att han skulle betala tillbaka en del.

Han påstår dock att han inte hotat honom.
– Det var inte hot utan jag var respektlös mot honom, säger han till polisen.
Han säger att han höll i en kniv.
– Men jag hotade inte med den, det fanns knivar överallt.

Han har också bekräftat offrets version om att han tagit hans kontokort och fått offret att berätta vad han har för kod.
– Det var inte på ett dåligt sätt utan det var för att säkra pengar, försvarar han sig.

GP söker åklagaren.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.