Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Höll exflickvännen fången i sin sexkammare

En man i 40-årsåldern höll sin exflickvän fången i sin lägenhet. Där ska han ha kedjat fast, misshandlat och våldtagit henne under flera dagar. Kvinnans skrik fick grannarna att larma polisen. Nu inleds rättegången mot mannen.

Det var i mitten av juni som polisen larmades av grannar i en ort i Jönköpings län.

– Vittnen hörde kvinnoskrik från en bostad i närheten, berättade polisens presstalesman Thomas Agnevik, för Höglandsnytt i samband med händelsen.

När polisen kom till bostaden befann sig där en kvinna och en man, ett par som tidigare haft en relation. Det uppdagades då att mannen ska ha hållit kvinnan fången under flera dagar.

Använde ett träskaft

I åtalet som lämnades in framgår det att mannen misstänks för att ha låst in kvinnan i sin bostad och fysiskt hindrat henne att gå ut. Samtidigt ska han ha utsatt henne för grov misshandel genom att slå och sparka mot hennes kropp och huvud. Mannen ska också ha använt ett träskaft när han slog kvinnan.

Mannen misstänks också för att ha fört upp ett föremål i kvinnans vagina och sedan, mot hennes vilja, haft samlag med henne, enligt åtalet. Han ska samtidigt ha dragit henne i håret och hållit fast henne. Åklagaren skriver att mannen har "haft ett fysiskt övertag".
Åklagaren gör bedömningen att kvinnan "befunnit sig i en särskilt utsatt situation på grund av allvarlig rädsla, sömn, påverkan och psykiskt mående". Kvinnan själv säger i förhör att hon tror att hon svimmade av.

När polisen grep mannen var han påverkad av amfetamin.

Har hänt tidigare

Under utredningens gång uppdagades det att kvinnan, mot sin vilja, fallit offer för mannens sexfantasier tidigare. Vid minst nio tillfällen ska mannen ha våldtagit kvinnan på olika sätt. Vid några tillfällen ska han ha kedjat fast kvinnan i handbojor och utnyttjat sin kroppsvikt och på så sätt hållit fast kvinnan samtidigt som han våldtog henne. Vid andra tillfällen har han hållit fast henne på andra sätt.

Dessa händelser utspelade sig någon gång mellan november 2015 och juli 2016.

"Flerårigt fängelsestraff"

Åklagaren skriver i stämningsansökan att hon "befunnit sig i en särskilt utsatt situation på grund av allvarlig rädsla, psykiska mående samt att hon varit fastbojad".
– Det är allvarliga brott och det är brott som har rubriceringen grovt brott, exempelvis grov misshandel och flera fall av våldtäkter. Det här är en allvarlig brottslighet och det är ett högt straffvärde, det handlar om ett flerårigt fängelsestraff, säger Maria Rensfelt.

Hon tror också att bevisningen är nog i målet för att få en fällande dom.

- Jag menar att det finns tillräckligt att styrka att de här brotten har begåtts, säger Maria Rensfelt.

Kedjade fast henne

Utöver flera fall av våldtäkt, grov misshandel och olaga frihetsberövande åtalas mannen för grov kvinnofridskräning. Under deras relation ska mannen, enligt åtalet, ha låst in kvinnan i bostaden genom att kedja fast henne med handbojor i sängen under flera timmar.

– Jag hade rätt mycket panik, svarar kvinnan på polisens fråga om hur det känts när mannen låst fast henne.

Inte vågat berätta

Han ska också ha slagit henne, kastat en slägga eller yxa mot en dörr i närheten där kvinnan stod samt dragit en sladd runt hennes hals - varje gärning "var led i en upprepad kränkning av (kvinnans) integritet". Kvinnan säger själv i förhör att det hänt så mycket att hon inte kommer ihåg allt. Hon säger också att anledningen till att hon inte anmält mannen för allt han gjort mot henne är för att hon inte vågat.

– Det har känts som att ingen hade brytt sig eller tagit det på allvar eller jag vet inte, säger hon till polisen.

Hon berättar också om att hon försök avsluta relationen men att mannen "är svårt att bli av med".

"Det är emot mina principer"

Enligt stämningsansökan förnekar mannen brott. Angående flera misstankar säger mannen att det inte har hänt - att kvinnan ljuger.

– Det är ord mot ord, det stämmer inte, det skulle aldrig falla mig in, säger han i ett förhör.

Han säger också att han har en regel rörande sitt hem.

– Ingen får vara där om de inte vill vara där.

Han säger att han aldrig låst fast sitt ex när han lämnat bostaden.

– Aldrig, det skulle jag aldrig göra, det är emot mina principer över huvudtaget. 

Han säger också att kvinnan haft nycklar så hon kunde ta sig ur handfängslen och säger att det var hon som ville ha sex.

Rättegången inleddes klockan nio på måndagsmorgonen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.