Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jordbruksverket slår nu larm om ökad risk för den smittsamma fågelinfluensan i Sverige. Bild: Karl af Geijerstam/Lena Garnold
Jordbruksverket slår nu larm om ökad risk för den smittsamma fågelinfluensan i Sverige. Bild: Karl af Geijerstam/Lena Garnold

Höjd risk för fågelinfluensa i Sverige – fjäderfän ska hållas inomhus

Flera fall av fågelinfluensa har upptäckts i europeiska länder. Nu höjer Jordbruksverket skyddsnivån i Sverige – och uppmanar höns- och fågelägare att hålla sina djur inomhus.

Har du höns, burfåglar eller andra fjäderfän? Då uppmanas du nu att hålla dem inomhus av Jordbruksverket.

Bakgrunden är att ett mycket sjukdomsframkallande fågelinfluensavirus av typen H5N8 upptäckts hos tama och vilda fåglar i Nederländerna, Tyskland och Storbritannien, som bland annat inneburit att man tvingas avliva över 200 000 kycklingar i två av länderna.

LÄS MER: 200 000 kycklingar ska avlivas

Sprids med flyttfåglar – höjd risk i Sverige

Enligt Världshälsoorganisationen WHO har fågelinfluensan spridits av flyttfåglar som sedan smittat fåglar i fångenskap. Under fredagen gjordes ett nytt fynd av fågelinfluensa hos en pilgrimsfalk i Danmark.

En oroande utveckling som nu lett till att Statens veterinärmedicinska anstalt i Sverige gjort en ny riskbedömning, varefter Jordbruksverket beslutat att höja skyddsnivån i landet till nivå 2.

– Vi tar det här beslutet i förebyggande syfte för att skydda tama fjäderfän från sjukdomen. Får vi in smittan kan det leda till stora konsekvenser för enskilda fjäderfäproducenter och för fjäderfäbranschen i stort, säger Lotta Hofverberg, enhetschef på smittbekämpningsenheten, enligt ett pressmeddelande från Jordbruksverket.

LÄS MER: Utbrott av fågelinfluensa i Ryssland

Uppmaningen: Håll fjäderfän inomhus

Skyddsnivån innebär att alla fjäderfän ska hållas inomhus. Om det inte går att genomföra eller om fåglarna utsätts för onödigt lidande, kan ankor, gäss och strutsfåglar hållas inhägnade utomhus, medan foder och dricksvatten ska ges inomhus eller under skydd ute.

Beslutet omfattar även hobbyfåglar såsom höns och papegojor. Bild: Lena Garnold
Beslutet omfattar även hobbyfåglar såsom höns och papegojor. Bild: Lena Garnold

Alla andra typer av fåglar, exempelvis höns och papegojor, ska dock hållas inhägnade enligt Jordbruksverket. Även här gäller det att ge foder och dricksvatten till fåglarna inomhus.

Enligt Jordbruksverket är det viktigt att djurhållare är extra noga med att övervaka hälsoläget hos sina fjäderfän för att tidigt upptäcka misstänkta fall av fågelinfluensa i Sverige. Fågelinfluensan H5N8 som förekommit i Europa ska dock inte ha orsakat sjukdom hos någon människa ännu.

– I det här läget behöver man som fjäderfäproducent göra allt man kan för att hindra direkt och indirekt kontakt mellan fjäderfä och vilda fåglar och en höjning av skyddsnivån är ett viktigt led i det, uppger Malin Grant, epidemiolog på SVA, i samma pressmeddelande.

Här är hygienreglerna du ska följa

  • Se till att endast de som sköter tamfåglarna har tillträde till djurutrymmena.
  • Håll rent runt hus och inhägnader.
  • Var noga med hygienrutiner såsom handtvätt och skobyte
  • Efter en utlandsvistelse bör du inte ha kontakt med tamfåglar förrän tidigast efter 48 timmar.
  • Minimera foderspill och annat som kan attrahera vilda fåglar.
  • Vidta lämpliga åtgärder som minimerar förekomst av gnagare och andra skadedjur.

Källa: Jordbruksverket

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.