Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge har gått upp i så kallat stabsläge på grund av det höga trycket på akutmottagningen. Arkivbild.

Högtryck på akuten – sjukhus i stabsläge

Influensa och halkolyckor sätter press på sjukvården i landet. I hela Stockholms län är läget mycket ansträngt och på akuten på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge har det varit så högt tryck att sjukhuset gått upp i stabsläge.

I Huddinge flödar patienterna in på akutmottagningen. Kulmen nåddes på onsdagsmorgonen. Patienter som skulle ha flyttats till andra avdelningar har blivit kvar på akuten för att det inte finns plats.

- Sedan flera dagar har det varit ett väldigt starkt tryck och ansträngt läge på våra akutmottagningar, framför allt i Huddinge och delvis i Solna, säger Filippa Nyberg, chefsläkare på Karolinska universitetssjukhuset.

För få sjuksköterskor

Liknande läge råder på övriga sjukhus i Stockholms läns landsting, enligt Nyberg. Vintern innebär ofta många patienter med influensa eller patienter som skadat sig i halkan.

- Det är väl känt att det just nu är väldigt ansträngt på akuterna, säger hon.

Sjukhusen i Stockholm går upp i stabsläge några enstaka gånger per år. I januari ledde en akut överbelastning av patienter till att Södersjukhuset i Stockholm införde stabsläge.

Problemet är att det finns för få sjuksköterskor som kan bemanna de vårdplatser som finns på sjukhusen. Så gott som alla landsting i Sverige har sjuksköterskebrist.

Personal kallas in

I Huddinge har extra personal beordrats in för att jobba övertid.

- Vi är oroliga över arbetsmiljön. Det blir ju övertid för redan trött personal, säger Anneli Rehnström, huvudskyddsombud vid Karolinska i Huddinge.

I Göteborg beskrivs läget som ansträngt på grund av influensa och halka, men inte extraordinärt.

På Region Skånes sjukhus i Malmö, Lund, Kristianstad, Helsingborg, Trelleborg och Landskrona har man legat i stabsläge fram tills på tisdagen.

- Vi var i stabsläge för någon dag sedan, men det berodde ju på it-störningar, säger Jimmy Gottfridsson, pressekreterare på Region Skåne.