Högtryck i Göteborgs vallokaler

ANNONS
|

Anne-Britt Nielsen, 71, nekades att rösta på Björkhöjdsskolan i dag.

– Det borde inte få hända, säger sonen Gustav Kristensen, som hör av sig till GP.

När hans mamma kom till röstlokalen hade hon redan bockats av i listorna, vilket betyder att hon inte får rösta.

– De beklagade det som hänt och hänvisade till den mänskliga faktorn, säger Gustav, som också varit kontakt med valkansliet för Göteborgs stad och där fått veta att det enda man kan göra är att överklaga.

– Det är tråkigt, hon har röstat sedan hon var 21.

ANNONS

– Nu ska jag åka och rösta och jag kommer att lägga min röst på hennes parti i stället, säger Gustav Kristensen.

Dan Ström, 58 år, fick uppleva strul då han kom till vallokalen Skattegården i Tynnered.

– Där var mitt namn redan förprickat, säger han och fortsätter:

– Jag fick med mig valsedlarna hem och blev dessutom illa bemött av de som arbetade i vallokalen. Det behandlade mig som om jag hade fuskat.

Olle Viklund i centrum är ytterligare en irriterad röstare som kontaktat GP under lördagen. Han fick köa en hel timme för att kunna rösta i Katrinelundsskolan.

– Man undrar ju hur de tänker, vill de inte att folk ska rösta? Jag har röstat här tre val tidigare och har aldrig varit med om något liknande, säger han.

En läsare i Strömmensberg blev upprörd över att hon inte hittade valsedlar till FI i sin röstlokal på Morängatans äldreboende.

ANNONS

– Jag fick förklarat för mig att det är upp till partier som inte sitter i riksdagen att själva trycka upp och distribuera valsedlar. Om det inte finns i lokalen får man använda en blank valsedel. Jag fick veta detta när jag frågade, men jag tänker att andra som inte hittar rätt valsedel bara ger upp.

När GP talar med valsamordnaren Frida Novotny, strax efter klockan 17.00 bekräftar hon att valkansliet i Göteborg fått in klagomål på felaktigheter.

- Vi har fått information om tre personer som säger att de är fel avbockade och inte har fått rösta. Det ska inte hända, och vi blir alltid lika bestörta när det händer, säger hon.

När detta sker handlar det oftast om den mänskliga faktorn, att en rösträknare, stryker namnet på fel rad. Men det kan också handla om personer som försöker rösta en gång till.

Den som blivit felaktigt avprickad kan överklaga till valprövningsnämnden.

Och det har varit högt tryck mot vallokalerna i Göteborg i dag, bekräftar Frida Novotny.

- Vi har åkt runt hela dagen och tittat till de olika vallokalerna och det var långa köer och väntetider, upp till 30 minuter på vissa håll. Det var lång kö vid Karl Johansskolan och vid Karl Johans Torg efter lunch, säger hon.

ANNONS

Vid halv sjutiden är köerna inne i Nordstan väldigt långa. Så långa att man tror att röstningen inte kommer att vara avklarad förrän vid 21.30 i kväll uppger SVT.

Alla som tagit nummerlapp före 20.00 får rösta.

- Jag har aldrig varit med om att det varit sådan köbildning tidigare, och jag har ju bevakat valvakor sedan 1900-talet, säger Sören Holmberg, professor i statsvetenskap, till SVT.

ANNONS