Landets laboratorier har fullt upp. Arkivbild.
Landets laboratorier har fullt upp. Arkivbild. Bild: Jessica Gow/TT

Högt tryck på landets laboratorier

ANNONS

Trycket är högt på flera av landets laboratorier där coronatester analyseras, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Det ligger på gränsen till vad vi kan hantera nu, så vi försöker utöka personal och antal analysinstrument och dessutom skicka tester till externa labb för att minska trycket, säger Peter Brodin är verksamhetschef på laboratoriet vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, till radion.

Laboratorierna för klinisk mikrobiologi kopplade till de stora sjukhusen i Umeå, Uppsala, Stockholm, Göteborg, Linköping och Skåne beskriver alla för Ekot att uppgången i antal inskickade tester för covid-19 sliter på personalen.

– Det är människor kors och tvärs och (det är) svårt för dem att upprätthålla coronaavstånd, utan här jobbar man väldigt "tight" och pressat i ett mycket, mycket högt tempo och detta pågår långt in på kvällstimmarna fram mot midnatt, säger Ingvar Eliasson är verksamhetschef för klinisk mikrobiologi i Region Skåne.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS