Många planerar att börja träna när det är mörkt ute. Arkivbild.
Många planerar att börja träna när det är mörkt ute. Arkivbild.

Högsäsong för träningsdrömmar

ANNONS
|

Under det mörka halvåret vill många ta tag i sig själva och träna. Ett extra sug efter ett hälsosammare liv brukar infalla efter jul och nyår, efter ledigheter och frossande.

På Friskis och Svettis i Göteborg säljer man till exempel över 70 procent av sina träningskort under de mörkare månaderna. Men som en del helårstränare kanske märkt är det många som lägger av och det är betydligt glesare i träningshallarna framåt våren.

- När det blir ljusare vill folk hellre göra något annat, säger Thomas Fredrikson, verksamhetschef på Friskis och Svettis i Göteborg.

ANNONS

Många rör sig inte

Enligt statistik från Folkhälsomyndigheten ägnar sig större delen av befolkningen åt fysisk aktivitet åtminstone 150 minuter i veckan – i det ingår både fysisk träning och vardagsaktiviteter som cykling, promenader och trädgårdsarbete.

64 procent av kvinnorna och 65 procent av männen rör sig de 150 minuter som rekommenderas för att vara hälsosam. Hör du till den gruppen som inte rör sig kan det vara bra att tvinga sig själv i början, när det inte känns roligt.

- Det kan vara bra att sätta upp ett mål för sig själv och göra det till en vana att träna. Klarar man de första två eller tre månaderna har man gjort en vana av det och då är det lättare att fortsätta, säger Thomas Fredrikson.

Yngre mindre normativa

Thomas Fredrikson säger att det ändå har blivit lite svårare för träningsaktörerna att anpassa sig efter folks plötsliga vilja att bli hälsosamma, eftersom den börjat dyka upp vid lite mer spridda tidpunkter nu förtiden.

- De som är födda på 50-, 60- och 70-talet följer mer de gamla normerna, att man börjar träna i januari eller september, men yngre personer följer mer en allmän känsla, eller kanske någon ny trend, en flytt... Det ställer högre krav på träningsaktörer att ha ett flexibelt schema, säger han.

ANNONS

Fakta: Rekommendationer om träning

Yrkesföreningen för fysisk aktivitet (YFA) har på uppdrag av Folkhälsomyndigheten utarbetat rekommendationer för fysisk aktivitet för att främja hälsa och bland annat minska risk för kroniska sjukdomar.

Enligt rekommendationerna kan fysisk aktivitet innefatta bland annat friluftsliv, motion/fysisk träning, idrott, trädgårdsarbete och "aktiv transport i vardagslivet.

Alla över 18 år rekommenderas att vara fysiskt aktiva minst 150 minuter i veckan. Vid hög intensitet rekommenderas minst 75 minuter per vecka. Aktiviteten bör spridas ut över flera av veckans dagar och utföras i pass om minst 10 minuter.

Aktiviteten ska vara av aerob karaktär med måttlig till hög intensitet. Muskelstärkande aktivitet bör utföras två gånger per vecka för flertalet av kroppens stora muskelgrupper.

Personer äldre än 65 år bör även träna balans.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Fakta: Då köper vi träningskort

Av Friskis och Svettis Göteborgs medlemmar köper en femtedel sina kort i januari.

Januari: 20 procent

Februari: 10 procent

Mars: 7 procent

April: 7 procent

Maj: 4 procent

Juni: 3 procent

Juli: 2 procent

Augusti: 6 procent

September: 11 procent

Oktober: 10 procent

November: 11 procent

December: 10 procent

Källa: F&S Göteborg, baserad på försäljning från 2014, 2015 och 2016

ANNONS