Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Möss kan ta sig in genom små springor. 'Det räcker med någon centimeter glipa. Även om en mus ser ut att vara lite större är det egentligen bara skallen den behöver kunna pressa igenom. Kroppen kan den dra efter sig', säger Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog vid Naturhistoriska riksmuseet.
Möss kan ta sig in genom små springor. "Det räcker med någon centimeter glipa. Även om en mus ser ut att vara lite större är det egentligen bara skallen den behöver kunna pressa igenom. Kroppen kan den dra efter sig", säger Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog vid Naturhistoriska riksmuseet. Bild: Rudmer Zwerver/Shutterstock

Högsäsong för gnagande inkräktare

När stuggästerna är borta dansar skogsmössen på bordet.
I takt med kylans ankomst ökar problemen med inkräktande gnagare.

Det börjar bli högsäsong för fyrbenta inbrottstjuvar i jakt på mat, det konstaterar Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog vid Naturhistoriska riksmuseet. Nu börjar nämligen skogsmössen ta sig in i torp och stugor. Djuren söker sig till husen för skydd – och det räcker med en centimeter glipa för att de ska ta sig in.

– Det är skönare att bo i ett hus än utomhus, och om det inte finns någon katt i huset minskar risken för att bli uppäten av ett annat djur. Finns det tillgång till mat i huset är det tacksamt, och om det inte finns ekollon ute är det lättare att hitta mat inne, säger Didrik Vanhoenacker.

Även Anticimex har märkt av att musproblemen ökar. Förra veckan ökade företaget saneringen av möss med 64 procent, jämfört med början av september, uppger de i ett pressmeddelande. Mössen kan skapa problem genom att de gnager på det mesta och bygger gångar i väggarnas isolering. Gnager de på elledningar finns det risk för kortslutning – och i värsta fall kan brand uppstå.

Mycket snö bra för möss

I början av 2020 och förra hösten skedde ovanligt många musangrepp, någonting som förklarades med den stora mängden ekollon året dessförinnan. De fyrfota varelserna kunde därmed samla föda i större grad. Hur muspopulationen ser ut i år kan Didrik Vanhoenacker inte svara på – men flera faktorer spelar in.

– Det jobbigaste för möss är en kall och snöfattig vinter. Under en kall vinter med mycket snö kan det bli ganska varmt och skyddat under snön. Men under en tokkall vinter utan snö blir det väldigt kallt i marken, säger han.

Ugglorna vet

Tillgången till ekollon är också viktig – och hur många det blir beror bland annat på förutsättningarna året innan. Men det är sällan flera ekollonrika år på rad – träden tar nämligen ut sig.

– Det var jättemånga ekollon 2018, och jättemånga bokollon förra vintern. Enorma mängder bergfinkar övervintrade i Skånes bokskogar och åt bokollon, berättar Didrik Vanhoenacker.

Ett sätt att gissa sig fram till var det kan finnas många möss, är att kolla efter ugglorna.

– Ugglor väljer att häcka på ställen där det är bra tillgång till möss. På ställen där det har varit mycket pärluggla och hornuggla kan man tänka att det i alla fall var gott om möss i våras.

Sofia Sundström/TT

Utomhus:

Täta synliga hål i husgrund och ventiler, gärna med ett metallnät som har en maskvidd på högst 5 millimeter och trådtjocklek på minst 0,7 millimeter.

Stapla inte ved, trädgårdsmöbler eller annat bråte intill fasaden.

Se till att gräset är kortklippt runt huset.

Plantera inte buskar, klätterväxter och träd nära fasaden eftersom möss kan klättra på dem.

Mata inte fåglar eftersom mössen lockas till resterna.

Ställ sopbehållare och kompost en bit från huset med lock på.

Inomhus:

Håll rent i källaren och på vinden, ju mer bråte desto mer attraktiv boplats för mössen.

Se till att mat inte ligger framme, använd förslutande förpackningar och töm skafferiet i sommarstugan

Lägg stearinljus i lådor, de utgör annars föda för gnagare.

Ställ madrasser och soffdynor på högkant i den kallställda sommarstugan.

Se till att genomföringar, till exempel under diskbänken, är täta. Något som brukar glömmas bort är genomföringar till elementrör.

Om man inte får bukt på problemen kan det krävas att man sätter ut godkända musfällor. Ett tips är att ladda fällan med något kladdigt som nougat istället för den klassiska ostbiten. Ost torkar nämligen ut snabbt och lockar inte till sig möss lika effektivt.

Källa: Anticimex