Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rejäla lås är det som skyddar bäst mot cykeltjuvar. Om cykeln ändå blir stulen är det enligt polisen viktigt att ha sitt ramnummer noterat. Arkivbild.

Högsäsong för cykelstölder

Det råder högsäsong för cykelstölder – och brist på säkra ställ.

Sommaren är högsäsong för cykelstölder och från försäkringshåll utpekas augusti som värstingmånad. I exempelvis Jönköping vittnar polisen om att många drabbas.

- Man har lämnat sin cykel obevakad ett längre tag och tror att den är säker på tomten, men när man kommer hem har någon snott den, säger polisinspektör Bo Clarin till Jönköpings-Posten.

Med ökad cykling följer ökat antal stölder, men Cykelfrämjandets Lars Strömgren ser fler skäl.

- Också att kommunerna inte ställt ut ordentliga ställ så att det går att låsa fast ramen och inte bara framhjulet, säger han.

Stulna cyklar återgår sällan till ägarna. Lars Strömgren blev själv av med en dyr lastcykel härom året. Han kontaktade polisen, med ramnummer och allt, men fick veta att cykeln inte fanns.

Senare ser han den i en koloniträdgård och konfronterar innehavaren. Han visar sig ha hittat cykeln, lämnat den till polisen, och sedan fått tillbaka den efter tre månader.

- Vi försonades, men det här visar att det behövs ett bättre och digitaliserat sätt som visar att cykeln har kommit in, säger Lars Strömgren.