Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Högg ihjäl kompisen med japansk kockkniv under kokainfest

Männen hade en barnfri kväll. Då bestämde de sig för att festa på kokain, champagne, ostron och kaviar i en lägenhet på Södermalm i Stockholm. Men festen spårade ur - en av papporna tog en japansk kockkniv och högg ihjäl en kompis med ett hugg i bröstet. Nu döms han till fängelse i tolv år. Tingsrätten: "en oväntad impulshandling".

Under en barnfri kväll i november förra året bestämde sig tre Stockholmspappor för att festa tillsammans.

De köpte kokain, champagne och alkoholfri öl innan de åkte hem till en av männens lägenhet på Södermalm i Stockholm. Väl där tände de ljus, hällde upp kokainet på en silverbricka och började med maten - ostron och iransk kaviar bland annat.

Förutom att ta kokain ska de också ha rökt cannabis och tagit MDMA, som är en form av ecstacy, under kvällen.

De skojade med varandra, skaffade Facebook och tinder till en av dem och lyssnade på musik.
– Vi hade en trevlig kväll, sammanfattade senare en man i 40-årsåldern kvällen i förhör med polisen.

LÄS MER: Pappornas festkväll med kokain, champagne och kaviar slutade med mord

"Det var du din djävul"

Och just när de själva satt och pratade om hur trevligt de hade det reste sig mannen i 40-årsåldern upp.
– Han sa: "Det var du din djävul", berättade lägenhetsinnehavaren i senare polisförhör.

Därefter högg mannen i 40-årsåldern den tredje mannen i bröstet med en japansk kockkniv med 12 centimeter lång egg. Offret ramlade till golvet och mannen i 40-årsåldern ska ha börjat "mata slag" mot honom.
– Samtidigt sa han "jag ska döda dig!", berättade lägenhetsinnehavaren i förhör.

Larmade SOS

När kompisen inte gick att lugna smög han ut ur lägenheten och larmade SOS.
När polisen kom till bostaden möttes de av musiken som strömmade ut ur högtalarna.

"Ett flertal stearinljus var tända i lägenheten. Terrassdörren stod öppen. På bardisken fanns ett större fat på vilket låg en ihoprullad sedel, ett körkort samt en hög med vitt pulver samt en mindre red line-påse", beskrev en av poliserna brottsplatsen i ett pm.

Och i en blodpöl på golvet hittades offret. Offret fördes till sjukhus men hans liv gick inte att rädda.

"Jag högg honom i bröstet"

I lägenheten befann sig även den misstänkte mördaren - mannen i 40-årsåldern. Han beordrades ut och polisen kunde gripa mannen. Då berättade han för polisen vad som hänt:
– Jag högg honom i bröstet. Jag blev sur för att han gav mig massa droger. Jag tyckte han såg ut som XX, som att han ändrat skepnad till XX. Därför högg jag honom, ska han ha sagt enligt polisen.

Under förhören höll mannen fast vid sin version - han trodde att offret var en annan.
Han säger att han aldrig haft för avsikt att döda någon.
– Jag är fruktansvärt, fruktansvärt ledsen för att han är borta. Jag lider med hans barn, hans bror, hans mor, hans far. Och det är viktigt för mig att det kommer fram, att jag har aldrig, aldrig haft... Hur det här än nu blir, så har jag aldrig haft som avsikt att göra honom illa.

Han tror att han fick "en snedtripp" av MDMA:t som han tog.

Döms till fängelse

Mannen i 40-årsåldern åtalades för mord. Nu döms han till fängelse i tolv år för mord.

Tingsrätten skriver att det är "klarlagt" att det var mannen i 40-årsåldern som höll i kniven "när den gick in i (offrets) bröst"

I domen skriver tingsrätten att mannen "enligt det rättspsykiatriska utlåtandet har begått gärningen under påverkan av en allvarlig psykisk störning". Men han ska inte lida av en allvarlig psykisk störning nu och därför döms han inte till rättspsykiatrisk vård.

Tingsrätten anser att "han var tillräckligt medveten om sitt handlande för att kunna hållas straffrättsligt ansvarig" för mordet på kompisen.De anser att han haft "gärningskontroll".

Tingsrätten konstaterar också att mannen i 40-årsåldern "fällt flera uttalanden inför poliserna som är besvärande för honom, bland annat att han knivhuggit (offret) och att detta skedde med avsikt att döda". Därför anser tingsrätten att det är bevisat att det rörde sig om ett uppsåtligt dödande.

De motiverar fängelsestraffets längd med att "gärningen närmast kan beskrivas som en oväntad impulshandling". Hans handlande beskrivs som ytterst svårförklarligt och det finns inget "reellt motiv".

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.