Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Högergiren fortsätter i KD

ANALYS: Opinionsläget är minst sagt tufft för KD och många i partiet efterfrågar en återgång till traditionella KD-frågor. Men Ebba Busch Thor kör på i samma riktning.

Kristdemokraternas kärnväljare är enbart 1,9 procent. det visar Sifo-siffror som presenterats i Almedalen. Partiet har viss möjlighet att ta röster från Moderaterna, men ligger riktigt risigt till. Sedan Ebba Busch Thors tillträdde har KD nästan konstant legat under fyraprocentsspärren. 

Går inte partiet till mötes

Förra året i Almedalen talade Ebba Busch Thor om terrorbekämpning, JAS-plan mot IS och landsförräderi. Hittills har denna nya, hårda väg inte gett några nya väljare, utrymmet till höger om Moderaterna visade sig vara betydligt mindre än vad KD:s strateger trott. Högersvängen i politiken kritiseras internt och många vill att KD ska återvända till sina kärnområden: familjepolitik, vård och omsorg.

Men det blev ingen återgång till traditionella kristdemokratiska frågor under KD:s dag i Almedalen. När Ebba Busch Thor håller presskonferens i Almedalen lanserar hon istället åtta kontroversiella förslag inom integrationsområdet. Det är en fortsatt betoning av hårda frågor och en tydlig fortsatt positionering på högerkanten.  

I sitt tal låter Ebba Busch Thor rätt länge som Stefan Löfven. Det är hyllningar till Sverige och svenska entreprenörer, artister och Zlatan. Även när hon går in på problemen som hon ser i "utsatta områden" låter hon till en början som statsministern. Hon påpekar till och med själv att de har en gemensam problembild, och att hon välkomnar det.

Det är när hon kommer in på vad som ska göras som skillnaderna börjar synas. Ebba Busch Thor menar att statsministern mest vill utreda. "Vi vet och känner statistiken väl. Det är hög tid att göra redan nu" är i stället hennes budskap.

Vill erbjuda asylsökande svenskakurs

På en pressträff tidigare under dagen presenterade hon åtta förslag för att stärka integration. De handlar bland annat om arbetskrav för att få försörjningsstöd och om att erbjuda asylsökande kurs i svenska och samhällsorientering tidigt. Den som inte tar emot erbjudandet får nedsatt ersättning. KD vill också dra in dagersättning för den som uppträder hotfullt på asylboenden och ändra lagstiftning för att förhindra barnäktenskap. Om föräldrar misstänks för att gifta bort sina minderåriga barn ska de kunna fängslas om de inte påbörjar en process för att avbryta giftermålet.

Här är det ganska lätt att se att det kanske inte är fullt så enkelt som Ebba Busch Thor säger att bara införa reformer. Ny lagstiftning kräver en hel del processande. KD vill också införa en litteraturkanon i skolan. Det är ett förslag som kommer upp med jämna mellanrum och alltid stöter på patrull. Vem ska bestämma vad en kanon ska innehålla? Kultursidorna brukar fyllas med invändningar för varje sådant förslag.

Ebba Busch Thor kör på i sitt spår. Kanske har hon inget val, att backa nu är antagligen inget alternativ. Men KD lever farligt.  

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.