Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Arkivbilder. Foto: Terje Pedersen / Hasse Holmberg

Högerextrema tyskar håller läger för barn i Småland

Expressen och Expo har i ett samarbete kunnat avslöja att en tysk högerextrem organisation håller läger för barn i en småländsk ort.

I reportaget beskrivs hur en grupp barn i uniformsliknande kläder och traditionella frisyrer sjunger tyska folksånger och står i givakt i den småländska skogen. Det är i slutet av juli 2016 som lägret har ägt rum, i en liten ort i sydvästra Småland.

Det är den tyska organisationen Sturmvogel som håller i lägret. Organisationen beskrivs av tyska experter som en tysknationalistisk ungdomsorganisation med ursprung i nazism och förintelseförnekelse. Sturmvogel, grundades 1987 och vänder sig till barn mellan tre och arton års ålder. Barnen kommer från familjer som är nationella och intresserade av att hålla det tyska arvet rent. Enligt tyska experter är rörelsen i mångt och mycket en familjeaffär. Många gånger har familjerna varit nazister i flera generationer.

När tidningen talat med ägarna till marken där barnlägret hålls, förnekar de att organisationen skulle ha något med lägret att göra. ”Det handlar om naturen. Det är för barnbarn med vänner, säger en av dem. Men tidningens bilder visar barn i uppställning kring den högerextrema organisationens flagga.

En tysk expert på tysk nazism, Andrea Röpke, som Expressen talat med säger att sommarlägret är ett indoktrineringsläger där barn tränas i militärdisciplin och skolas in i den nazistiska ideologin.

Enligt uppgifter från tyska experter väljer organisationer som Sturmvogel att ligga lågt på hemmaplan eftersom de riskerar att bli förbjudna enligt det tyska författningsskyddet. 

Den svenska polisen känner till lägrets existens och har haft personal på plats utan att se någon aktivitet. Men enligt Expressen verkar det inte troligt att svenska Säkerhetspolisen skulle ägna tältlägret något större intresse.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.