Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/2

Högerextrem demonstration efter Åhlénskampanj

Åhléns julkampanj fick i år stor uppmärksamhet. En bild på en svart pojke som lucia fick mängder av rasistiska kommentarer. Under tisdagskvällen demonstrerade högerextrema Nordisk Ungdom utanför varuhuset i Stockholm.

"Lucia var en vit kvinna", så lyder Nordisk Ungdoms banderoll som de vecklade ut utanför Åhléns i Stockholm under tisdagskvällen.

Häromveckan lanserade varuhuset Åhléns sin årliga julkampanj som bland annat innehöll en bild på en svart pojke som lucia. Men bilden mötte en stor rasistisk hatstorm och föräldrarna beslutade att bilden skulle tas bort.

LÄS MER: Luciabarn väckte rasistisk hatstorm

Polisen fick tillkallas

Nordisk Ungdom försökte genom sin manifestation hindra personer att gå in i varuhuset och handla vad de kallar för "svenskfientliga varor". Ett stort antal ordningsvakter tillkallades och tumult utbröt på platsen.

– Det har varit någon sorts manifestation utanför stora entrén, ett tiotal personer har varit där. Vad jag förstår har det haft med lucia att göra. Det var hätsk stämning och ordningsvakterna tillkallade polis, säger Albin Näverberg på Stockholmspolisens ledningscentral, till DN. 

Tillstånd saknades

Enligt polisens saknades tillstånd för demonstrationen. Något som i sin tur lett till att en anmälan om ej tillståndsgiven demonstration upprättats. 

– Det är brottsligt att demonstrera utan tillstånd. Vi har yttrandefrihet men tillstånd krävs för att vi ska kunna skydda både demonstranterna och andra. Här hade man inget tillstånd, säger Albin Näverberg till DN. 

LÄS MER: Därför tar Åhléns bort luciabilden

Stiftelsen Expo beskriver Nordisk Ungdom som etnopluralister och en del av den identitära idéströmningen.

"Nordisk Ungdom förespråkar bland annat att det demokratiska flerpartisystemet ska avskaffas eftersom det splittrar folket. Demokrati och mångkulturella samhällen anses leda till att människan bara blir en i mängden och förlorar sin nedärvda skandinaviska identitet. De vill slå vakt om traditioner och värderingar", skriver Expo.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.