Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ett 30-tal kommuner har infört bevattningsförbud medan 82 uppmanar till att spara på vattnet. Arkivbild.

Hög vattenförbrukning trots sparuppmaning

Trots den senaste tidens något ostadigare väder är det fortsatt torrt i stora delar av Sverige med hög brandrisk och bevattningsbegränsningar. Minst 34 kommuner har fortfarande bevattningsförbud och ett 80-tal uppmanar sina invånare att spara på vatten. Men lyssnar folk?

I Gävle har kommunen infört datumbevattning sedan slutet av maj vilket innebär att de som bor på jämnt husnummer får vattna på jämna datum och de som bor på ojämna husnummer på ojämna datum. Men vattenförbrukningen är fortfarande för hög, säger Lena Säfström, kommunikatör på Gästrike Vatten.

- Vi har sett att det har gått ner lite men inte tillräckligt. Och vi ser också att mycket vatten fortfarande går ut i villaområden och antagligen används för att vattna gräsmattor eller tvätta fasader eller bilar.

Lägre temperaturer

Även i Stockholm har kommunen gått ut med en uppmaning till sparsamhet men att vattenkonsumtionen har gått ner är troligen ett resultat av att temperaturerna har varit något svalare den senaste tiden, säger Alexandra Fleetwood, pressansvarig på Stockholm Vatten och Avfall.

- Jag tror säkert att det är många som har lyssnat och som anstränger sig men tyvärr inte tillräckligt många för att vi ska se det i systemet. Däremot ser vi att vattenkonsumtionen korrelerar med temperaturen och vi har nu haft lite lägre temperaturer.

Men i Stockholm finns det inte någon större risk för vattenbrist eftersom vattnet tas från Mälaren. Det stora problemet är i stället att pumparna och reningsanläggningarna är dimensionerade för en viss mängd vatten.

Även på Norrvatten, som distribuerar vatten till 14 kommuner i norra Storstockholm, har man sett att vattenförbrukningen minskat på svala dagar men att den är fortsatt högre än normalt.

Gensvar direkt

Göteborg är en av få kommuner där man har tagit bort uppmaningen att spara på vattnet efter den senaste tiden regn. Där såg man, till skillnad från i Stockholm, att många verkade lyssna på uppmaningen att spara, säger Tommy Ekblad, enhetschef på Ledningsnät Vatten på Kretslopp och vatten, Göteborgs Stad.

- Vi fick gensvar direkt och grovt sagt säger vi ju att varje göteborgare bidrog med ungefär en hink.

Kommunen räknar inte med att det kommer behövas en ny uppmaning.

- Blir midsommarvädret som det brukar så lär det inte bli tal om att gå ut med en ny uppmaning den närmsta tiden i alla fall, säger Tommy Ekblad.

Brist på vatten

I Eskilstuna, där man haft ett bevattningsförbud sedan 28 maj, har man sett att konsumtionen gått ner men att den fortfarande är högre än normalt vid den här tiden på året, säger Admir Ibrisevic, VA-chef på Eskilstuna Energi och Miljö.

I bostadsområdet Bälgviken är konsumtionen hög under helgerna och där kan man nu också se att grundvattennivån har sjunkit som ett resultat av hög konsumtion och långvarig torka.

- Det var inte risken för brist på vatten som ledde till förbudet utan att det var sådan hög konsumtion. Det gick upp nästan 40 procent i maj. Men det vi har märkt nu är ju att eftersom det i princip inte har regnat på ett par månader så ser vi till exempel i Bälgviken att grundvattennivån har sjunkit ganska ordentligt.