Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tiburtiusdagen är här varför det är dags för björnen att vakna ur sitt ide. Arkivbild.

Hög tid för björnen att vakna

Tiburtiusdagen är här varför det är dags för björnen att vakna ur sitt ide. Så säger den gamla bondepraktikan som därmed ger klartecken för sommarhalvåret att börja.

Det är kanske inte för intet som dagen bjuder på strålande sol och tvåsiffriga plusgrader i nästan hela landet. Tiburtiusdagen som infaller på lördagen, anses vara startskottet för sommarhalvåret, enligt gammal nordisk tradition.

Därmed är det dags för björnen att vakna ur sitt ide och stiga upp. Enligt den gamla bondepraktikan sover björnen nämligen fram till Tiburtiusdagen.

- Ja det sägs att björnarna kommer ur sitt ide 14 april och det stämmer nog ganska bra. De börjar ju sakta vakna och gå från halvdvalan med lägre temperatur till att gå upp till normal temperatur. Men det går sakta framåt, säger Jonas Kindberg, björnforskare vid SLU.

Även om björnen äter upp sig inför vintervilan och fyller på fettlagren så minskar de rejält i vikt med tiden. När de nu vaknar är de så klart hungriga men det finns inte så mycket att äta och de fortsätter oftast att tappa i vikt fram till sommaren när de i regel brukar ha ätit upp sig igen.

- Ämnesomsättningen är väldigt låg under vintern och det tar tid innan den kommer igång. De äter lite av fjolårets lingon, det är populärt, lite benrester från älgjakten och från slaktplatser, de äter lite på gammalt, säger Jonas Kindberg.