Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hårt straff krävs för mord på lärare

Dödsmisshandeln var utdragen och rå. Åklagaren krävde därför ett långt fängelsestraff för den 20-årige man som står huvudåtalad för lärarmordet i Hofors.

Han vill också att mannen ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

På måndagen hölls den fjärde och sista förhandlingsdagen i Gävle tingsrätt om mordet på den 54-årige gymnasieläraren i Hofors. Kammaråklagare Krister Frykman yrkade på att den mordåtalade mannen ska få ett mycket långt fängelsestraff, om han är psykiskt frisk.

Eftersom mannen är under 21 år kan han inte dömas till livstid, men åklagaren tycker att straffvärdet för mordet är lagens högsta tidsbestämda: 18 års fängelse.

– Om tingsrätten dömer honom till fängelse bör straffet efter ungdomsstraffrabatt bli 14 års fängelse, sade åklagaren i rätten.

Begär läkarundersökning

Han beskriver våldet som utdraget, rått och hänsynslöst. Han menar att det inte var någon impulshandling eftersom 20-åringen hade många tillfällen att sansa sig när han letade efter lärarens bostad.

– Det finns inga förmildrande omständigheter men det finns flera försvårande, sade Krister Frykman i sin plädering.

Han begärde också att mannen ska skickas på en rättspsykiatrisk undersökning för att utreda om han är frisk nog att dömas till fängelse eller om påföljden ska bli rättspsykiatrisk vård.

En medåtalad släppt

Den 20-årige mannen anser sig inte vara i behov av någon vård. Han erkänner grov misshandel och vållande till annans död, men nekar till mord. Hans advokat Gustaf Andersson säger att det våld som hans klient använde inte var så grovt att han förstod att 54-åringen kunde dö. Försvararen ville inte specificera hur långt straff som är rimligt, men hänvisade till ett liknande fall där gärningsmännen dömdes till fyra års fängelse.

Den 20-åriga kvinnans advokat yrkar att hon ska fällas för grov misshandel och dömas till vård för sitt missbruk.

De båda medåtalade nekar till brott och på måndagseftermiddagen släpptes en man i 20-årsåldern ur häktet, enligt Expressen på nätet. Mannen har åtalats för medhjälp till mord alternativt skyddande av brottsling och grov stöld. Mannens advokat har pläderat för en dom om stöld eller medhjälp till stöld.

Tingsrättens beslut om psykundersökning och om den huvudåtalade och kvinnan ska bli kvar i häktet i väntan på dom tas på tisdagsförmiddagen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.