Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hårdare tag från enig S-kongress

Socialdemokraternas partikongress började och slutade i terrordådets skugga. Enighet präglade en kongress som kom med många bud om hårdare tag.

När Löfven avslutade gjorde han det i amerikansk stil. Den stora svenska flaggan som ramade in honom när han höll sitt försenade inledningstal i söndags hade bytts ut mot entusiastiska anhängare uppradade bakom talarstolen.

Men Löfven höll tonen. Han talade återigen om stenhårda tag mot terror, gängkriminalitet och vanliga brott, men även om stenhård kamp mot brottens orsaker.

Hyllar gråsossen

Demokratin måste alltid försvaras med repressiva åtgärder som polis och militär – och förebyggande åtgärder.

- Vi ska slå ned terrorismen med det svenska samhällets totala styrka.

- Vi ska vara en fast punkt som drivs av att skapa ett rättvist och jämlikt samhälle men också av att hitta kompromisser och föra samhället framåt. Det brukar kallas gråsossigt. Jag har inget emot det. För mig är gråsossen den som ser till att arbetet blir gjort men som alltid drivs av ett rött hjärta.

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson tycker att det är bra att rätt och plikt och ordning och reda nu betonas i partiet. Kongressen slog fast mål om 10 000 fler polisanställda till 2024 och det kom besked om att regeringen vill skärpa terrorlagstiftningen.

- Det har funnits en rättmätig kritik om att vanligt hederligt folk har varit rädda för att gå ut på kvällarna och känt att rättsstaten inte varit på deras sida. Jag tycker det är rätt att Socialdemokraterna tar det på allvar, säger Thorwaldsson.

Bråk och gråt

Men han vill gärna lyfta fram beslut om att överskott ska gå till välfärden, kamp mot hyvling av arbetstider och visstid.

Han tycker att samstämmigheten var större nu än på kongressen för fyra år sedan. Men det har också gråtits och bråkats, enligt Thorwaldsson. Dock inte inför öppen ridå utan i de slutna temagrupperna där besluten har förberetts.

Han är mycket nöjd med att kongressen slagit fast att det behövs ett regelverk mot vinstjakt inte bara i skolan, utan även i vården och omsorgen.

- Det går inte att säga nu som i vintras att det bara ska regleras i skolan.

Konflikter uteblev

Stefan Löfven fick mest applåder när han sade att vinstjakten ska stoppas i hela välfärden.

- Vi tror på valfrihet men vinst kan aldrig vara drivkraften i svensk välfärd. Skattepengarna till vården, skolan och omsorgen ska gå till vården, skolan och omsorgen, sade Löfven.

Förutspådda konflikter om tiggeri och migrationspolitik uteblev. Kanske var det terrordådet som dämpade debattlustan.

Partiledningen fick stöd för sin linje att Sveriges asylpolitik inte kan skilja sig nämnvärt från andra EU-länders. Ombuden nöjde sig med att partiet slår fast att permanenta uppehållstillstånd och möjligheter till familjeåterförening är viktigt – i princip. Detta ska Sverige driva på för i de förhandlingar som pågår på EU-nivå.