Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/2

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Hård kritik efter friande i Fittjafallet

Fem män som stått inför rätta för en uppmärksammad gruppvåldtäkt i Fittja frias av Södertörns tingsrätt. Enligt tingsrätten räcker inte bevisningen. Rätten pekar på en dålig polisutredning och får medhåll av både åklagare och försvar.

Domen innebär att tre män som åtalats för grov våldtäkt och två män som åtalats för medhjälp till grov våldtäkt går fria.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Rättens ordförande, chefrådman Erica Hemtke, pekar på två skäl till att rätten starkt kritiserar polisutredningen.

– Hennes uppgifter har inte dokumenterats, hennes utpekanden har inte säkrats, säger Hemtke och syftar på målsägande.

Allt har därför hängt på kvinnan, påpekar hon.

– Det andra skälet är att utredningen bär spår av att man inte har gjort rätt saker i rätt tid på rätt sätt, säger Hemtke.
 

Viktigt dokumentera brottsplatsen

Hemtke påpekar att det är avgörande att polisen snabbt dokumenterar brottsplatsen med mera.

– Det har man inte gjort här, säger hon.

Ett svagt utredningsmaterial och kvinnans motsägelsefulla uppgifter innebär att rätten inte kan avgöra vad som hänt.

– Det är det som är problemet. Vi uttalar oss om utredningen och utifrån den kan vi inte konstatera vad som hänt, säger Erica Hemtke.
 

Hade skador och var chockad

Att kvinnan har fått skador och varit chockad är klart och dokumenterat av läkare.

– Men att därifrån säga om det är en misshandel hon utsatts för eller sexuella övergrepp. Vad som har hänt och vilka som har utsatt henne, det kan domstolen inte avgöra, säger Hemtke.

Domstolen har bland annat tagit del av teknisk bevisning, exempelvis analyser av sperma på offrets kläder.

– Spermaförekomsten på kläderna säger ingenting om när, var eller hur handlingarna ägt rum, säger Erica Hemtke.

Hon säger också att de uppgifter som kvinnan lämnat under domstolsförhandlingarna varit bristfälliga.

– Både vad gäller trovärdighet och tillförlitlighet.
 

Detaljerade beskrivningar

Kvinnan har i polisförhör berättat att hon har haft missbruksproblem och att hon var i Fittja, i Botkyrka kommun sydväst om Stockholm, för att köpa narkotika till en vän. Hon träffade en man som sade sig kunna sälja droger till henne och följde med honom till ett trapphus i närheten av Fittja centrum.

Kvinnan har lämnat detaljerade beskrivningar av hur hon våldtas av uppemot tio olika män under fyra timmar. Hon vittnar om synnerligen grova övergrepp, att hon knivhotades och att hennes huvud slogs mot en trappa så att hon svimmade. Sammantaget ska ett tjugotal personer ha varit i trapphuset enligt kvinnan.

De tre som åtalats för grov våldtäkt medger att de har haft sexuellt samröre med kvinnan men hävdar att hon deltog frivilligt.
 

"En skam över vårt rättssystem"

Kvinnans målsägarbiträde Elisabeth Massi Fritz är upprörd över domen: "Domen är en skam för vårt rättssystem. Ingen förövare ska komma undan med en sådan här grym och hänsynslös gruppvåldtäkt", kommenterar hon skriftligt.

Hon skriver också att hennes klient inte fått en rättvis prövning. "Målsäganden är inte det 'perfekta brottsoffret' utan snarare hör hon till den grupp offer som hör till de mest utsatta som finns i vårt samhälle", skriver Massi Fritz och meddelar att domen kommer att överklagas.

Åklagaren i fallet, Markus Hankkio, säger till TT att han ännu inte bestämt sig för om han ska överklaga dagens friande dom. Men han håller med om att polisutredningen var bristfällig.

– Det går inte att komma runt att det var på det sättet, säger han.

Resursbrist ledde till fördröjning

Hankkio säger att målet klart har påverkats av den resursbrist hos polisen som bland annat ledde till fördröjning i utredningen.

– Till exempel att man inte kunde arbeta mer aktivt med ärendet för att få fram ytterligare gärningsmän utan att det dröjde till ett år efter händelsen. Hade man dessutom från början vetat på vilken plats brottet begåtts hade man kanske kunnat säkra spår som knutit upp ytterligare personer som skulle kunna vara misstänkta, säger Markus Hankkio.

Även Robin Grönvall, försvarsadvokat för en av de tidigare misstänkta, ser en utredning med stora brister.

– Man borde ha åkt till Fittja direkt och dokumentrat brottsplatsen, säger han.

Grönvall anser också att utredningen alltför ensidigt gått på kvinnans uppgifter och anser att domen var den enda rimliga utgången.