Hästen Nettan stressades ihjäl av nyårsfyrverkerier

När fyrverkerierna smällde under nyårsnatten fick hästen Nettan panik. Hon slängde sig så mycket i boxen att hon skadade sig och var tvungen att avlivas, vilket Kristianstadsbladet var först med att skriva om.
– Nu hoppas man att folk ser detta och kan se baksidan av att smälla raketer, säger Klara Karlsson som var med och tog hand om Nettan.

ANNONS
|

Klara Karlsson skaffade hästen Cornetta, även kallad Nettan, tillsammans med Elin Jonsson och sin mamma Ann i maj förra året. Nettan var en tillgiven men lite ängslig häst och de hade stora förhoppningar om att ha henne som avelssto. Vid nyår var hon dräktig med sitt andra föl som skulle födas nu i vår.

Men nyårsraketerna över Kristianstad satte stopp för det.

Vid tolvslaget hade Klara Karlsson och Elin Jonsson förberett alla sina hästar så gott de kunnat och de skulle stanna med dem i stallen hela natten. Strax innan tolvslaget var Nettan och det andra hästarna i Elins stall helt lugna så hon gick ut och skålade in det nya året med sin familj. Då brakade det loss inne i stallet.

ANNONS

Nettan hade fått panik av raketerna som smällde och börjat kasta sig runt inne i sin box.

– Hon var dyngsur av svett och jättestressad. Till slut bara lägger hon sig i boxen, säger Klara

– Hon blev helt skräckslagen, jag har aldrig sett en häst bete sig på det sättet.

Skadade baksidan och kunde inte lugna sig

Efter att Klara blivit ditkallad och fått lämna hästarna i sitt egna stall fick de tillsammans ut hästen på ridbanan för att se exakt hur illa däran hon är. Det var tydligt att hon gjort illa baken och hon hade svårt att stödja på bakbenen. De kallade på veterinär och efter flera försök att hjälpa henne såg det mörkt ut.

– Vi ville få in henne i stallet igen men hon lugnade sig inte. Hon stod och darrade och ju längre tiden gick desto svårare var det att få ner henne i varv, säger Klara.

När en häst är så stressad går det inte att köra den till hästklinik. Efter ett par timmar blev Nettan tvungen att avlivas på plats.

– Det är oerhört tomt, vi har förlorat en familjemedlem. Man sörjer och det känns så galet att det ska behöva ske på det här sättet, säger Klara Karlsson.

ANNONS

Hästar har lättare att skada sig vid stress

Monika Wartel är överveterinär på Distriktsveterinärerna. Hon säger att det varje år är hästar som skadar sig när de blir uppstressade av nyårsraketerna, även om hon inte har någon statistik över hur många.

– En hund eller katt som blir stressad under nyår mår så klart dåligt, men det är inte så att den springer in en vägg och bryter benet så som hästar kan göra, säger hon.

– Tack och lov är det inte så vanligt att man måste avliva dem, men det brukar hända någon häst varje år.

Många hästägare tillbringar nyårsnatten med sina hästar. Monika Wartel säger att det bästa man kan göra är att hålla dem inne och begränsa vad de ser och hör, till exempel med bomull i öronen. Samtidigt kan det vara svårt när folk skjuter raketer flera dagar innan nyår.

Dessutom finns även risker för dem som sköter om hästarna.

– Man ska ha respekt för att det är stora starka flyktdjur, så att man inte skadas själv, säger Monika Wartel.

Att det är hårt och ibland farligt arbete att ta hand om hästar under nyår är tydligt när Klara Karlsson berättar om det.

– Det är alltid ett helvete. När det smäller försöker de ta sig över boxväggen och man behöver stå och mer eller mindre putta ner dem igen, säger hon.

ANNONS

Hoppas att uppmärksamheten ska leda till förändring

Under nyårsdagen skrev Klara Karlsson ett inlägg på Facebook där hon berättade om vad som hade hänt. Sedan dess har det öst in stöttande kommentarer. Andra har berättat om att de varit med om liknande händelser med sina hästar.

Klara hoppas att uppmärksamheten ska få fler att tänka efter inför nästa år.

– Nu hoppas man att folk ser detta och kan se baksidan av att smälla raketer. Att man tänker till en extra gång när man ser hur illa det kan gå, säger hon.

I slutändan vill hon att det ska bli förbjudet för privatpersoner att skjuta raketer, eftersom det kan orsaka stress och skador för både människor och djur.

LÄS MER:Muslimska ungdomsförbundet städade i Göteborg efter nyår

LÄS MER:Polisen: Hundplågare måste tas på bar gärning

LÄS MER:Den moderna hovslagaren är utbildad grafisk designer

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS