På Långberget utanför Torsby ligger redan ett vitt snötäcke.
På Långberget utanför Torsby ligger redan ett vitt snötäcke. Bild: Privat

Här vräker snön ner – i september

På tisdagsmorgonen trodde Dan Norström knappt sina ögon. Det snöade. En stund senare var marken helt vit uppe på Långberget utanför Torsby.
– Så här tidigt har snön aldrig kommit tidigare, det väcker härliga känslor, säger han.

ANNONS
|

I Göteborgsområdet skiner solen och de närmaste dagarna väntas behagliga hösttemperaturer på upp mot 17 grader då ett högtryck från Irland är på väg in över västkusten.

En bit norröver i landet vräkte snön samtidigt ner under tisdagsmorgonen. Uppe på Långberget norr om Torsby i Värmland visade termometern dessutom minusgrader.

– Det började vid åttatiden och sedan började snön att vräka ner. Just nu ligger det väl en 5-6 centimeter, säger Dan Norström, som arbetar på Långbergets sporthotell.

Ligger på 630 meters höjd

Långberget, som ligger på 630 meters höjd, har en slalombacke och 6,5 mil längdspår – snön är med andra ord något personalen på Dans hotell förknippar med glädje.

ANNONS

– Nu tror jag tyvärr inte snön får ligga kvar så länge, men det är klart att det väcker härliga känslor när man ser hur det är helt vitt ute, säger Dan Norström.

Under sina 20 år uppe på Långberget har han aldrig varit med om att naturen förvandlats till ett vinterlandskap redan i mitten av september.

– Nej, aldrig så här tidigt.

"Så fort det blir lite stabilare kyla så kör vi igång våra snökanoner", säger Dan Norström.
"Så fort det blir lite stabilare kyla så kör vi igång våra snökanoner", säger Dan Norström. Bild: Privat

Någon tur på skidor har det dock inte blivit för Dan, han har inte heller sett någon annan som har gett sig ut i spåren.

– Det här kom nog lite för snabbt på. Får snön ligga kvar kanske det blir annorlunda, men tyvärr tror jag inte det, men så fort det blir lite stabilare kyla så kör vi igång våra snökanoner och börjar åka, säger Dan Norström som tidigare berättat om snöfallet för NWT.

ANNONS