Värnpliktiga i cyberplutonen genomför en övning i att hindra fienden från att tränga in i ett trådlöst nätverk.
Värnpliktiga i cyberplutonen genomför en övning i att hindra fienden från att tränga in i ett trådlöst nätverk. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Här utbildas framtidens cybersoldater

De ska stoppa de allt vanligare cyberangreppen mot Sverige och svenska intressen. De första värnpliktiga cybersoldaterna utbildas vid Ledningsregementet i Enköping och i ett tempo som är många gånger högre än på universiteten.

ANNONS

– Kapten, enheten är nu avlägsnad från systemet.

19-årige rekryten Tryggve knappar vidare på datorns tangentbord. Han sitter i ett militärtält i ett skogsområde vid Ledningsregementet i Enköping, intill tältväggen framför honom lyser två skärmar med rader av siffror i olika färger.

Han har just försvarat sitt nätverk mot ett cyberangrepp.

– Vi påbörjar vidare analys av incidenten, säger Tryggve.

Hade angreppet varit skarpt hade det sannolikt kommit från ett annat land eller en kriminell aktör. Sverige utsätts kontinuerligt, även så här i fredstid, för olika former av cyberangrepp som måste hanteras, säger Patrik Ahlgren, chef för cybersektionen på Högkvarteret.

ANNONS

– De gör intrång i våra datasystem, antingen för att stjäla data eller för att förstöra funktionalitet, eller helt enkelt för att göra förberedelser för en högre konfliktnivå.

Sårbara för it-angrepp

Cyberoperationer är i dag en lika självklar del i krigföringen som luft-, mark-, och sjöoperationer, säger Ahlgren.

– Modern krigsmateriel och kommunikation bygger väldigt mycket på it, vilket innebär att våra och andras stridskrafter är sårbara för it-angrepp. Har man inte de här förmågorna är man i underläge gentemot motståndaren.

Denna gång genomfördes dock angreppet av rekryten Olivia, även hon värnpliktig i cybersoldatutbildningen. Från baksätet på en militär terrängbil utanför tältet kunde hon på bara några sekunder knäcka lösenordet och få tillgång till nätverket, innan Tryggve upptäckte det och kunde bryta anslutningen.

Första värnpliktiga

Tryggve och Olivia är två av de 30 första rekryterna att utbildas till cybersoldater inom en helt ny värnpliktsutbildning inom Försvarsmakten som inleddes i somras. De som examineras härifrån kan sedan placeras i bland annat it- eller ledningsförband och bidra till att stärka den svenska försvarsförmågan inom cyberdomänen, som den benämns inom Försvarsmakten.

Utbildningen är del i en större satsning på cyberförsvaret, som utgår från regeringens försvarspolitiska inriktningsproposition för 2021–2025 om att förmågan inom cyberförsvaret ska stärkas.

Patrik Ahlgren säger dock att Sverige redan i dag står sig starkt internationellt vad gäller förmågan inom cyberförsvaret.

ANNONS

– Vi har ingenting att skämmas för. Vi är bra.

– Försvarsmakten började utveckla de här förmågorna för över 15 år sedan. Sedan övergick vi till ett anställt försvar utan värnpliktiga, men värnplikten har ju kommit tillbaka nu, säger Ahlgren apropå den nystartade värnpliktsutbildningen.

Samarbete med KTH

Utbildningen är elva månader lång och utöver den vanliga militära grundutbildningen som varje värnpliktig genomgår får cybersoldaterna även en befattningsutbildning med fördjupning inom cyberförsvar och cybersäkerhet. Den delen av utbildningen sker i samarbete med KTH.

Tempot på cybersoldatsutbildningen är högt – två till tre gånger högre än vid en universitetsutbildning, säger Johan Axelsson, regementschef på Ledningsregementet.

– För att rekryterna ska klara av det har vi en utökad mönstringsprocess, där individen genomgår flertalet prov för att vi ska få en sammanvägd bedömning om individen bedöms klara det. Det är ett tydligt nyckelhål man måste ta sig igenom.

Fler ska antas

Söktrycket har varit högt, berättar han.

– Utifrån ansökningarna har vi fått mer än tillräckligt till våra uttagningstester, och utifrån testerna har det varit sådan hög kvalitet att vi kunnat fylla alla 30 platser.

Redan nästa år ökar man till 40 rekryter och om ytterligare ett år är tanken att 60 rekryter ska antas till cybersoldatsutbildningen.

En stor del av rekryterna har haft en ambition om att plugga till civilingenjör, säger plutonchefen Martin Liland, om den gemensamma bakgrunden hos många av cybersoldaterna.

ANNONS

– Många har även förkunskaper inom programmering, andra har väldigt stor förståelse om hur nätverk är uppbyggda.

Naturbakgrund

Rekryten Tryggve har likt många andra i plutonen en naturbakgrund från gymnasiet och har hela livet haft ett stort teknikintresse.

– I grunden är jag pliktad, så oavsett hade jag genomfört värnplikten. Men eftersom jag alltid haft ett teknikintresse och fick höra att Försvarsmakten skulle påbörja det här projektet ansåg jag att det var en god idé att söka i alla fall.

TT: Hur bör man förbereda sig om man vill söka till utbildningen?

– Det handlar nog mycket om att hitta något bland datorer eller nätverk eller it-säkerhet som man verkligen tycker är roligt. Att skapa det egna intresset är en väldigt god grund för att själv lära sig.

Huruvida han själv vill fortsätta inom försvaret efter värnplikten vet han inte ännu med säkerhet. Men ju längre utbildningen går desto mer attraktiv verkar en framtiden inom försvaret, säger han.

– Det är en väldigt stimulerande miljö att vara i.

Marc Skogelin/TT

Rekryten Olivia genomför en offensiv cyberoperation från baksätet på en Terrängbil 16, också känd som Galten.
Rekryten Olivia genomför en offensiv cyberoperation från baksätet på en Terrängbil 16, också känd som Galten. Bild: Fredrik Sandberg/TT
Regeringens bedömning i den försvarspolitiska inriktningspropositionen för 2021–2025 är att Sveriges cyberförsvarsförmåga bör stärkas ytterligare. Den nya utbildningen är ett led i det.
Regeringens bedömning i den försvarspolitiska inriktningspropositionen för 2021–2025 är att Sveriges cyberförsvarsförmåga bör stärkas ytterligare. Den nya utbildningen är ett led i det. Bild: Fredrik Sandberg/TT
Patrik Ahlgren, chef för cybersektionen på Högkvarteret, säger att den svenska förmågan inom cyberförsvar står sig bra vid internationella jämförelser: 'Vi ligger i teknisk framkant'.
Patrik Ahlgren, chef för cybersektionen på Högkvarteret, säger att den svenska förmågan inom cyberförsvar står sig bra vid internationella jämförelser: "Vi ligger i teknisk framkant". Bild: Fredrik Sandberg/TT
'Jag har hela mitt liv haft stort teknikintresse, men också ett intresse för olika former av idrott', säger rekryten Tryggve.
"Jag har hela mitt liv haft stort teknikintresse, men också ett intresse för olika former av idrott", säger rekryten Tryggve. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Fakta: Cybersoldatutbildningen

Första utbildningen startade i juli 2020 vid Ledningsregementet i i Enköping, med 30 värnpliktiga cybersoldater.

Under 2021 har utbildningen 40 platser och 2020 förbereds för 60 platser.

Mönstring för nästa kull 2021 pågår, rekryteringen sker via rekryteringsmyndigheten.

Det går att söka som frivillig, man behöver vara svensk medborgare och 18–45 år.

Utbildningen, som är 11 månader lång, sker i samarbete med KTH. Det är en akademisk utbildning med militära moment. Efter genomförd utbildning kan cybersoldaterna erhålla 30 högskolepoäng.

Ytterligare utbildningar för cyberpersonal planeras i perioden 2021-25.

Källa: Försvarsmakten

Fakta: Cyberförsvaret ska stärkas

Regeringens bedömning i den försvarspolitiska inriktningspropositionen för 2021–2025 är att Sveriges cyberförsvarsförmåga bör stärkas ytterligare, och förutom den nya värnpliktsutbildningen bedrivs en rad andra projekt för att förstärka cyberförsvaret.

– Försvarsmakten förstärker ledningen av cyberoperationer på militärstrategisk nivå. Man planerar även för att förstärka ledningen på operativ och taktisk nivå.

– Försvaret skapar ett sammanhängande personal- och kompetensförsörjningsystem inom cyberförsvarsområdet.

– Försvarsmakten inriktar forskning och omsätter den i teknik- och metodutveckling för att öka försvarets operativa förmåga.

– Försvaret fördjupar samverkan med prioriterade internationella och nationella aktörer inom cyberförsvars- och cybersäkerhetsområdet.

– Försvarsmakten planerar för att etablera ytterligare ett it-försvarsförband med start från 2022.

Källa: Försvarsmakten

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS