Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Här tar Estelle och Victoria emot årets julgran

Årets julgran har nu anlänt till Kungliga slottet i Stockholm. Det är en gammal tradition att någon ur kungafamiljen varje år finns på plats för att ta emot granen. Tanken var att prins Daniel skulle göra kronprinsessan Victoria och prinsessan Estelle sällskap i år. – Det är på grund av andra åtaganden som gjorde att han tyvärr var tvungen att prioritera, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

Varje år lämnar studenter från Sveriges lantbruksuniversitet över julgranar till Kungliga slottet. Det är en tradition som har pågått sedan slutet på 1960-talet och som har gett namn till arten Kungsgran. Överlämningen sker i Östra valvet på slottet och enligt traditionen finns medlemmar ur kungafamiljen på plats för att ta emot granarna. I år var det kronprinsessan Victoria och dottern Estelle som var på plats. Kungafamiljen har själva lagt ut bilder från händelsen på sin hemsida och Instagramkonto.

Oklar orsak till prins Daniels frånvaro

På bilderna är Victoria och Estelle juligt klädda i röda och gröna klänningar och ses titta närmare på de nya granarna. Tanken var att även prins Daniel skulle vara med och ta emot granarna. Men av oklara skäl kunde han inte göra Victoria och Estelle sällskap.

– Det är på grund av andra åtaganden som gjorde att han tyvärr var tvungen att prioritera, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

Vad gör han istället?

– Den information jag har är att han tyvärr inte kunde närvara. 

Orsaken till prins Daniels frånvaro går heller inte att spåra via kalendern på Kungahusets hemsida. Det enda åtagande som finns inlagt den 14 december är närvaro vid en julgudstjänst i Slottskyrkan. Men där ska även Kronprinsessan vara, så det lär inte infalla samtidigt som julgransmottagningen. 

Snart julledigt för Victoria och Daniel

På torsdagen reser kronprinsessan Victoria och prins Daniel till Italien för ett officiellt besök i tre dagar. Det blir deras sista stora åtagande innan julledigheten. 

Förra året var det prins Carl-Philip och prinsessan Sofia som tog emot julgranarna. 

Kungahuset har lagt ut en bild från mottagningen av julgranarna på sitt officiella Instagramkonto. Förra julen gjorde ett inlägg succé, där prinsessan Estelle julbakade på Skansen.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.