Här står militärens helikoptrar - på museum

ANNONS
|

Försvarets insats i Stockholms skärgård har gått in på sitt femte dygn. Inga helikoptrar finns att tillgå i sökandet. Men i ett bergrum vid Säve flygplats står två pensionerade exemplar av marinens helikopter 4 - trots att de är flygdugliga.

– Det finns många flygtimmar kvar i de här maskinerna. De togs bort 8-10 år för tidigt, säger Eliasson, ordförande i stiftelsen som driver museet Aeroseum till DN.

Eliasson, i dag pensionerad kommendörkapten, flög själv hkp4 under ubåtsjakter på 80- och 90-talet. Men sedan 2010 är modellen pensionerad.

– De kan flyga i morgon, men det är klart att det inte bara är att skicka upp dem till Stockholm. Det skulle nog ta ett halvår att få all utrustning på plats och att utbilda besättningen, säger Eliasson till DN.

ANNONS

Eliasson hävdar också att det var först när de gamla helikoptrarna utrustades med torpeder som tidigare ubåtskränkningar avtog i svenska vatten.

– Då såg vi också hur ubåtarna försvann ut till havs och incidenterna blev färre. När sedan försvarspolitiken förändrades kom de tillbaka. Vårt minne är kort, säger Eliasson till DN.

Eliasson, som noggrant följer utvecklingen från Försvarsmaktens insats i Stockholm skärgård, tycker det är dags att satsa pengar på nya helikoptrar.

– Jag tycker det är väldigt trist. I en fantastisk värld är det fred överallt. Men så är det inte. Så om det kommer något elakt måste vi ha ett försvar värd namnet, säger Eliasson till GT.

ANNONS