Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Här rör vi oss mest i världen - och minst

Enligt världshälsoorganisationen WHO bör vi ta minst 10 000 steg per dag - i genomsnitt går vi inte ens hälften så många. Men svenskarna är åtminstone bland de hurtigaste i världen, enligt en ny studie.

En forskargrupp från USA har samlat in data från världens alla hörn, med hjälp av människors smarta telefoner, för att se hur aktiva vi egentligen är.  

Forskarna, som är aktiva vid Standford-universitetet, har analyserat data från över 700 000 personer från 111 länder under 95 dagar. Sammanlagt har de samlat data för över 66 miljoner dagars aktivitet och i genomsnitt går människor 4,961 steg per dag. 

Rapporten har publicerats i tidskriften Nature och syftet är att få fördjupade kunskaper i kampen mot fetma. 

Sverige är bäst i klassen

Studien visar att det genomsnittliga antalet steg som tas i ett land verkar spela mindre roll för landets fetmanivå och att det är gapet mellan de som rör sig mest och de som rör på sig minst som ger störst effekt. 

Forskarna kallar det för "aktivitets-gapet" och ju större det är desto högre nivåer av fetma.

Sverige placerar sig bland de bästa i världen, på sjunde plats, med nästan 6000 steg per dag i genomsnitt.
– Sverige har en av de minsta gapen mellan de som rörde på sig mycket och de som rörde på sig lite... Landet hade också en av de lägsta nivåerna av fetma, säger Tim Althoff, en av forskarna bakom studien, om resultatet i ett pressmeddelande.

Ett sämre exempel är USA som har ungefär samma genomsnitt av antal steg - men ett större aktivitets-gap och också högre fetmanivåer. 

Skillnaden: Män och kvinnor

Forskarna fann att aktivitets-gapet framförallt fanns mellan män och kvinnor - där män rör sig mer.

I de länder som har stort aktivitets-gap, exempelvis Saudiarabien och USA, är det framförallt kvinnor som rör på sig mindre än männen.

– När aktivitets-gapet är stort är kvinnors aktivitet mycket mer drastiskt reducerad än mäns, och de negativa konsekvenser som kommer med inaktivitet kan komma att drabba kvinnor hårdare, säger Jure Leskovec, som också deltog i forskargruppen.

Infrastrukturen spelar roll

Forskarna tittade även på hur några av städerna som fanns representerade i studien ser ut och hur lätt det är att ta sig runt utan bil. 

69 städer i USA bedömdes och datan visade att människor i promenadvänliga städer som New York och San Francisco också går mer än i de städer där man behöver en bil för att ta sig runt, som i exempelvis Huston och Memphis.

De städer som är promenadvänliga hade också ett mindre aktivitets-gap, samt högre genomsnitt för kvinnors aktivitet. 

Bästa och sämsta placeringen

Hong Kong toppar listan med ett snitt på 6,880 steg per dag, medan Indonesien fick botten placeringen med nästan häften så få steg – 3,513.

Världshälsoorganisationen rekommenderar att vi tar minst 10 000 steg per dag, vilket motsvarar ungefär sex kilometer.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.