Här lämnar Magdalena Andersson in sin avskedsansökan

Statsminister Magdalena Andersson har lämnat in sin begäran om entledigande till talmannen.
Samtidigt är hon öppen för att samarbeta med Moderaterna.
– Om Moderaterna kommer på andra tankar och vill samarbeta med mig istället för Sverigedemokraterna, då står min dörr öppen för Ulf Kristersson, säger hon.

ANNONS
|

Omgiven av Säpo och polis kom statsminister Magdalena Andersson gående över Riksbron för att träffa talman Andreas Norlén i riksdagshuset och lämna in sin avskedsansökan. Hon gav under promenaden inga kommentarer men stannade till och pratade med en grupp barn som befann sig utanför.

Efter att hon hade lämnat in sin ansökan till talmannen sade Magdalena Andersson på en pressträff att hon kommer att leda en övergångsregering fram tills att riksdagen har utsett en ny statsminister och att en ny regering finns på plats.

Kan samarbeta med M

Samtidigt säger Magdalena Andersson att hon är beredd att samarbeta med Moderaterna.

– Jag har också meddelat talmannen att om Moderaterna kommer på andra tankar och vill samarbeta med mig i stället för Sverigedemokraterna, då står min dörr öppen för Ulf Kristersson. Det jag sa före valet gäller också efter valet, säger hon.

ANNONS

Magdalena Andersson repeterade det som hon sagt flera gånger tidigare: Att det behövs fler öppningar och färre låsningar. Däremot gav hon inget rakt svar på om hon kan tänka sig att sitta i gemensam regering med Moderaterna som leds av Ulf Kristersson.

– Det skulle vara väldigt annorlunda, säger Magdalena Andersson.

Talmannen inleder ny process

Talmannen Andreas Norlén meddelar nu att han kommer att sätta en ny statsministerprocess i rullning. Efter den kommande helgen kommer han att kalla samtliga partiledare till enskilda samtal.

– Efter statsministeromröstningen 2018 gav jag partierna någon dag för eftertanke och förberedelser innan den första talmansrundan ägde rum. Det är lämpligt att göra på samma sätt nu. Den här gången har vi dessutom ett mycket jämnt valresultat och Valmyndigheten har aviserat att det slutliga valresultatet ska bli färdigt i helgen. Då är det formellt sett rimligt att invänta det, säger talman Andreas Norlén i ett pressmeddelande.

LÄS MER:Statsministern stängde in sig efter talet – S hoppas på sena röster

LÄS MER:Statsminister Magdalena Andersson erkänner sig besegrad

LÄS MER:Ulf Kristerssons väg till makten

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS