Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Fira jul ensam? Kanske inte fira jul alls? Misströsta inte – det finns en hel del gemensamma firanden runt om i landet i dag. Arkivbild.

Här firas julen bäst tillsammans

Julafton med släkt och vänner – eller helt okända människor? På många håll i landet anordnas gemensamma julfiranden för att ingen ska behöva känna sig ensam i kväll. Och trycket är hårt.

I Umeå församlingshem bjuds det på glögg, julmat och julsånger i dag. Dessutom kommer tomten på besök lite senare.

- Den som vill är välkommen – vuxen som gammal som ung, säger Maria Hammarström, som tipsar om vad vi alla kan göra för varandra en dag som denna.

- Tänk till. Har du någon i din närhet som du vet om är ensam – bjud in till ditt hem eller ge ett besök. Ring ett samtal, det betyder så mycket.

Öppet hem i Luleå

Någon som bokstavligen öppnar upp sitt hem är 25-årige Malin Henriksson i Luleå. Här kommer för henne okända personer att få njuta av traditionell julafton med klappar, Kalle Anka och mat, som Malin bjuder på. Runt 15 personer har tackat ja, något som bland annat Norrbottens-Kuriren rapporterat om tidigare.

- Ja, jag öppnar upp mitt hem för barnfamiljer, pensionärer och de som inte vill vara ensamma på julafton, säger hon och fortsätter:

- Jag köpte hus tidigare i år och då kom tanken att nu kan jag verkligen förvekliga min dröm att få öppna upp mitt hem på jul.

TT: Varför gör du det här?

- Jag växte upp med mamma som var narkotikamissbrukare, så för mig var aldrig julen rolig som barn. Släkten kom aldrig över och mina julaftnar var fyllda med sorg.

Alternativ i Visby

På Gotland firar man 20-årsjubileum i år, då Krukmakarens hus i Visby återigen bjuder in till julfirande, berättar verksamhetsansvarige Ann-Christine Karlsten på Frälsningsarmén.

- Personer som inte har en tajt familj kan känna starkt utanförskap. Vi vill erbjuda en plats med trevligt firande med god mat och ett bra program, säger hon och fortsätter:

- De sista fyra åren har vi varit mellan 120 och 150 personer här.