MSB ansvarar för EU:s beredskapslager. Arkivbild.
MSB ansvarar för EU:s beredskapslager. Arkivbild. Bild: Drago Prvulovic/TT

Här finns lagret när nästa pandemi kommer

När pandemin slog till saknade sjukvården nödvändig utrustning. Sköterskor jobbade i gasmasker och hemmaklistrade visir. Samtidigt dog patienter i väntan på en respirator. Sedan dess har ett lager inför framtida pandemier kommit på plats.

ANNONS

EU rustar för att vara bättre förberedd vid nästa pandemi med flera lager, varav ett i Kristinehamn i Värmland.

"Många har jobbat hårt sedan september förra året när uppdraget kom och nu är vi glada att kunna säga att lagret är redo att användas, säger Robert Wallén, chef för operativa avdelningen på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), enligt ett pressmeddelande.

Myndigheterna samverkar

MSB fick i september uppdraget att ansvara för samordningen av EU:s lagerhållning. Materiel ska placeras på nio lager runt om i Europa, förutom i Sverige även i Tyskland, Rumänien, Grekland, Belgien, Danmark, Ungern, Slovenien och Nederländerna.

I Sverige samverkar tre myndigheter för att upprätta lagret, som finansieras av EU. Socialstyrelsen sköter regelverk och rekommenderar volymer. MSB lagerhåller och distribuerar materielen samt ansvarar för dialogen med EU. Försvarets materielverk (FMV) kravställer materielen, skriver tekniska specifikationer och ansvarar för kvalitetssäkring och leveranskontroll.

ANNONS

"Vi har ett otroligt bra samarbete mellan myndigheterna och med leverantören. Det har gjort att vi fått ett väldigt bra flyt i arbetet med att få det här lagret på plats", säger Jens Benshof, chefsingenjör sjukvårdsmateriel vid FMV i ett pressmeddelande.

Fler ramavtal väntar

I början av juni kom en första leverans av ventilatorer till det svenska lagret.

"Vi har upphandlat den här sjukvårdsmaterielen på befintliga ramavtal, det gjorde att vi kunde få fram materielen så pass snabbt".

Efter sommaren ska lagret vara fyllt med allt materiel. Förutom ventilatorer ska där bland annat finnas olika typer av skyddsmasker, skyddsrockar och visir.

"Ett nytt ramavtal för ytterligare utrustning till rescEU-lagret ska också upphandlas", säger Jan Benshof.

Fakta: RescEU

RescEU är ett initiativ inom EU som syftar till att bygga upp EU-gemensam beredskap för olika typer av händelser. Exempelvis finns resurser för skogsbrand och kemikalieutsläpp. Sverige bidrar sedan tidigare med helikoptrar och skopande flygplan till rescEU.

I sjukvårdslagren som nu byggs upp ska personlig skyddsutrustning, medicintekniska produkter och eventuellt även vaccin och läkemedel lagerhållas.

Det är EU som beslutar om när lagren kan användas och vart distributionen ska ske. Därmed behöver även Sverige göra en förfrågan till EU om vi skulle behöva låna utrustning ur lagret, precis som alla andra länder.

Källa: Försvarets materielverk

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS