Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Här förevigas Anders Tegnell som tatuering

Anders Tegnell kallar hysterin kring honom "bisarr och konstig". Nu har den nått en ny nivå – sedan måndag förmiddag är hans ansikte också ett tatueringsmotiv.
– Han var bedårande när han fick reda på det. Det var det gulligaste som jag har sett i mitt liv, säger tatueraren Zashay Tastas om statsepidemiologens reaktion.

Utanför tatueringsstudion Myndigheten på Södermalm i Stockholm är det fullt med journalister under måndagsförmiddagen. GP trängs med både Aftonbladet, TV4 och nyhetsbyrån Reuters för att komma in i lokalen. Anledningen är en välkommet lättsam nyhet under den pågående coronakrisen – för första gången ska någon tatuera in en bild av Anders Tegnell.

Mannen som ska ha Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog på armen för all framtid är 32-årige Gustav Lloyd Agerblad.

LÄS MER: Här är det senaste om coronaviruset

Själva tatueringen är ingen stor sak för honom – han har flera andra udda motiv sedan tidigare, men medieuppbådet upplever han däremot som ganska speciellt.

– Jag tycker att det är lite förstorat. Det är bara en tatuering.

Men varför just Anders Tegnell?

– Jag tycker att han är, som jag ser på det, en väldigt mysig människa. Jag tycker att han har stått rakryggad och gjort ett bra jobb genom hela den här krisen. Jag tycker att han har lett Sverige på ett föredömligt sätt.

Intill honom har tatueraren Zashay Tastas precis börjat pränta in de första konturerna av ansiktet.

– Jag är personligen inte så mycket för idoliseringar av folk, mer än typ Zlatan. Men han har blivit ansiktet utåt för Folkhälsomyndighetens strategi, säger han och fortsätter:

– Det finns ingen som förtjänar så här mycket uppmärksamhet egentligen, men han ska ha det.

LÄS MER: Han tatuerar in Anders Tegnells porträtt

Tegnell om hysterin: "Bisarr och konstig"

När GP förra veckan visade upp den planerade tatueringen för Anders Tegnell själv sa han, med ett leende, att den som gör den själv får ta ansvar och att "hela den här hysterin känns litegrann mellan bisarr och konstig".

Zashay Tastas håller med.

– Det är helt absurt egentligen, men han var bedårande när han fick reda på det. Det var det gulligaste som jag har sett i mitt liv.

Gustav Lloyd Agergren har inga problem att stå för tatueringen.

– Alla tatueringar som jag har gjort tidigare, och kommer att göra framöver, det tar jag ansvar för själv. Och jag håller med honom om att hela hysterin är konstig. Varken jag eller Zashay har ju ringt hit er så att säga. Det är ni som är här på eget bevåg.

LÄS MER: Här är personerna bakom Tegnell: "De betyder allt"

Han säger att det skulle vara "fett" att träffa Anders Tegnell och tacka honom för det jobb han gör.

– Det skulle vara en ära att träffa Anders Tegnell och ta hans hand. Eller det kanske man inte kan göra nu i coronatider. Jag skulle inte ta i hans hand.

Tror du att den här kommer kännas aktuell även om ett år eller två och kännas lika rolig då?

– Lika rolig vet jag inte. Det är alla andra som tycker att det här är skitkul. För mig är det en grej för att minnas covid-19. Jag försöker göra en ganska avskalad sak av det. För mig handlar det om att minnas krisen på ett roligt sätt.

Ljusglimtar i krisen

I kristider dominerar de dystra nyheterna flödet men det händer också saker som ger hopp. För att uppmärksamma detta publicerar Göteborgs-Posten varje dag minst en positiv nyhet under vinjetten Ljusglimtar i krisen.

Följ gärna taggen Ljusglimtar i krisen för att få de senaste positiva nyheterna.

Har du tips på fler ljusglimtar kan du mejla dessa till [email protected]

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.