Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Här blir det varmast i Västsverige

Nu drar medelhavsvindarna in och bjuder hela landet på högsommarvärme, inte minst Västra Götalandsborna. Över hela landet kommer det finnas massiva solchanser. – Det är varmare här än i norra Spanien, säger Maria Jönsson, meteorolog på Foreca.

Nu är det dags att leta fram sommarkläderna och solkrämen. De kommande dagarna bjuder vädergudarna nämligen på högsommarvärme. Och för en gångs skull är det vackra vädret rättvist fördelat.

– Det kommer att vara soligt och fint väder i hela landet, och värmen kommer att hålla i sig hela veckan, säger Maria Jönsson, meteorolog på Foreca.

Högtrycket har sitt centrum över mittersta Sverige. Men mest sommarväder blir det i Västra Götaland. Här letar sig temperaturerna över 25 grader på flera håll. På tisdag kan värmen närma sig det magiska 30-strecket i Göteborg.

– Det blir temperaturer omkring 28 grader i och kring Göteborg under tisdagen. De här temperaturerna innebär faktiskt att det är varmare i Sverige än i norra Spanien och Frankrike, säger Maria Jönsson.

Eventuellt kan det komma någon åskskur i morgon eftermiddag.

– När det blir så varmt kan det skapas lokala åskovädervid kusten. Men det är inte säkert, säger Maria Jönsson. 

Kungsbacka och Halmstad kan få temperaturer uppemot 28 till 29 grader, enligt SMHI: s prognos. I Borås blir det också som varmast på tisdag, men lite svalare, runt 26 grader. Ännu några grader svalare blir det i Trollhättan, som också riskerar att få utstå lite mer molnighet under onsdagen och torsdagen, enligt SMHI: s prognos.

Det är varma vindar från Medelhavsområdet som dragit upp över Polen och Tyskland, för att sedan hamna hos oss i norr. Det är ovanligt att det är så här varmt i slutet av maj.

– Temperaturerna ligger tre till fyra grader över det normala, sett över hela veckan, säger Maria Jönsson på Foreca.

Läs även: Första doppet - så länge stannar värmen

Den som vill svalka sig kan passa på att ta sommarens första dopp. Men trots att solen skiner är det knappast sommartemperatur i vattnet. För den som gillar uppfriskande bad ligger yttemperaturen i vattnet utanför Göteborg på runt 13 grader, enligt Foreca.

Den som vill ge sig ut i naturen för att grilla bör däremot ta det försiktigt. Enligt SMHI är det stor risk för skogsbrand i Västra Götaland under måndagen och spridningsrisken är stor. 

Efter tisdagen väntas temperaturerna vända några grader nedåt igen. Men sommarvärmen håller faktiskt i sig ända fram till helgen. 

– Det blir lite svalare i slutet av veckan, men det kommer ändå att vara omkring 20 grader i helgen, säger Jönsson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.