Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/5

Här är tolvåringen som ställer partiledarna mot väggen

Blott tolv år gammal intervjuar tolvårige Visbybon Wille Öhgren partiledarna på Almedalsveckan på Gotland.
- Det är spännande att få intervjua så högt uppsatta personer. Sveriges högsta makthavare, konstaterar han.

Det är presskonferens under politikerveckan i Almedalen. Längst fram i ett vitt tält prytt med Moderaternas logga står partiledaren Ulf Kristersson med en mikrofon i handen. Moderatledaren har just släppt en nyhet. Framför honom bänkar sig Sveriges journalistelit. Här är SVT, här är Sveriges radio och snart är kampen om att få till enskilda intervjuer med partiledaren igång.

Men en person sticker ut lite extra. Bland raderna av journalister sitter tolvårige Wille Öhgren.

När GP möter honom vid en bänk framför scenen där partiledarna håller sina årliga tal, har han just knäppt en bild av moderatledaren.

- Jag fick bra bilder på honom när han gick mellan Sveriges Radio och TV4 förut, säger han och fingrar på systemkameran.

Ställer partiledarna mot väggen

Under veckan har han uppdrag för barnhjälpsorganisationen Majblomman för vilka han ska intervjua partiledarna och barnministern Lena Hallengren (S) om barns rättigheter.

Organisationen har haft en knattereporter på Almedalsveckan sedan 2004. Ett sätt att föra barns talan och förbättra villkoren för barnen i skolan och på fritiden.

I år gick uppdraget till Wille Öhgren och temat är kostnader i skolan.

- Familjer med svag ekonomi kan inte betala för klassresor, säger han.

Tolvåringen berättar att han är lite nervös, men att intervjuerna också är veckans höjdpunkt.

- Jag vill veta vad politikerna vill göra åt det här och hur. Alla barn ska ha samma chans till utbildning och allt utbildningsmaterial ska vara gratis eftersom vi har en kostnadsfri skola i Sverige.

Vill bli journalist

Nyheter är ett fritidsintresse för Wille Öhgren. Han klickar upp fem olika sajter, spanar efter intressanta texter, klickar sig vidare och hittar mer information på engelskspråkiga sajter.

Och han är snabb att analysera läget: "Vad har den här personen nu sagt?" "Vad kommer det få för konsekvenser?" "Kommer folk gilla den personen nu?" "Kommer folk hata den personen?" "Vad tycker partiet om det den har sagt?"

Han har alltid har funderat på hur saker fungerar i samhället, att han tittade på nyheter redan som liten och var intresserad av samhällskunskapen i årskurs två. Han är den enda i familjen som går på Almedalsveckan och de brukar fråga honom om nyheter.

- Min storasyster brukar fråga mig om det har hänt något idag.

Wille Öhgren har praoat på P4 Gotland och under fjolårets Almedalsvecka gjorde han TV-debut i SVT där han blev intervjuad om sitt stora samhällsintresse. I framtiden vill han bli just journalist.

- I skolan skriver jag mycket artiklar. Man får reda på mycket nya saker när man sitter och gör research. Det är spännande.

"Måste handla mer om unga"

Han berättar att han är ganska ensam bland kompisarna i sitt engagemang för politik och nyheter. Men det finns sätt att få fler unga intresserade.

- Det måste handla mer om unga. Om det här handlar om mig, om min åldersgrupp, blir man också intresserad. Jag representerar ju Majblomman och för ut barns röster under Almedalsveckan där det annars mest är politiker och representanter från näringslivet som samlas.

Årets Almedalsvecka är Wille Öhgrens fjärde.

- Det är jättemysigt. Det är så kul att se hur makthavare, politiker och näringslivet samlas här och diskuterar och debatterar om olika ämnen. Det är sådan stor skillnad här på en debatt mellan politiker i riksdagen.

Vad ska du göra idag?

- Snart ska jag gå och hämta ut min pressackreditering så att jag kommer in på olika presskonferenser och i presstältet. Sedan ska jag repa lite med pressekreteraren inför intervjun. Så äter jag väl lite godis innan.

Fakta: Wille Öhgren

Ålder: Tolv år

Bor: Visby

Gör: Ska början sjuan efter sommarlovet.

Läser helst: Nyheter.

Har: Praoat på P4 Gotland.

Vill: Bli journalist.

På Almedalsveckan: Intervjuar alla partiledare för Majblomman.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.