Här är tipsen som förbättrar dina sömnvanor

Nu infaller tiden på året då dagarna är som allra kortast. Då är det vanligt att många känner sig tröttare än normalt. Men hur trött man är när väckarklockan ringer kan även bero på varje persons medfödda sömntyp. – Det finns absolut skillnader mellan hur människor sover. Det är ett samspel mellan medfödda och yttre faktorer, säger Frida Rångtell, doktorand vid institutionen för neurovetenskap vid Uppsala universitet.

ANNONS
|

Den 21 december infallervintersolståndet,årets kortaste dag. Mörkare än så blir det inte. Därför känner sig många lite tröttare vid den här tiden på året, eftersom ljuset hjälper till att styra när vi vaknar och somnar.

–Det påverkar ju dygnsrytmen väldigt mycket och det är vanligt att man känner sig tröttare på vintern. Det blirsvårare att ställa in när man ska somna, sägerFrida Rångtell, doktorand vid institutionen för neurovetenskap vid Uppsala universitet.

Om man inte störs av en väckarklocka såsover de flest längre på vintern. Men det betyder inte att kvaliteten på sömnen är bättre, enligtFrida Rångtell. Även om man sover längre känner man sig tröttare. Orsaken är troligtvis delvis ett resultat av det minskade ljusflödet under dagarna.

ANNONS

Finns knep mot vintertröttheten

Helt utelämnade till att känna oss konstant trötta under årets mörkaste period är vi lyckligtvis inte. Det finns en hel del knep att ta till där det går att utnyttja hur känslig dygnsrytmen är för yttre faktorer.

– Arbetar man inomhus kan det vara bra att sitta vi ett fönster eller i alla fall försöka ha så bra ljus som möjligt där man jobbar. Det är också väldigt bra att passa på att gå ut när det är ljust ute.På kvällen bör mandämpa belysningen och försökahålla sig borta från skärmar, sägerFrida Rångtell.

Hon har tillsammans med forskarkollegor tidigare studerat hur det blåa ljuset som elektroniska skärmar avger påverkar sömnen. I sin studie kom de fram till att det blåa ljuset inte påverkar sömnen lika mycket som man tidigare hartrott och att ljus under dagen eventuellt skulle kunna ha en skyddande verkan.Något som däremot kan göra det svårare att somna är de många intryck hjärnan får av att kolla mejlen eller sociala medier strax innan sängdags.

Dygnsrytm går inte att ändra helt

Hur och när vi sover är en kombination av kultur, livsstil och genetiskt arv. Det brukar talas om olika sömntyper, till exempel om vi är kvälls- eller morgonmänniskor.

– Det finns absolut skillnader mellan hur människor sover. Det är ett samspel mellan medfödda och yttre faktorer. Till exempel hur mycket ljus man får, vilka rutiner man har och när man är aktiv.Gör man mycket aktiviteter på kvällen blir det automatiskt att man lägger sig senare.

ANNONS

Den optimala dygnsrytmen varierar från person till person, mellan olika årstider och beroende på varman bor i världen. En del av ens personliga sömntyp är medfödd och etablerades troligtvisunder barndomen. Även om man kan påverka och anpassa sin dygnsrytm en hel del genom hur man lever, lär det enligt Frida Rångtellaldrig helt gå att ändra på sin personliga sömntyp.

– Nej, en uttalad kvällsmänniska kan nog aldrig helt bli en morgonmänniska ellertvärtom.

Tips på hur du sover bättre:

  1. Regelbunden motion gör att man blir naturligt trött på kvällen. Dessutom minskar stress, ångest och depression vilket i sig gör att man sover bättre.
  2. Men träna inte för sent på kvällen, då riskerar man att bli pigg när det är dags att sova.
  3. Undvik koffein i för stora mängder eller för sent på kvällen.
  4. Gå utomhus under en stund på dagenmedan det fortfarande är ljust ute.
  5. Dämpa belysningen på kvällen och försök undvika elektroniska skärmar nära läggdags.
  6. Håll regelbundna mat- och sovtider så gott det går.

Källa: 1177.se, Frida Rångtell

ANNONS