Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

Här är Sveriges vackraste byggnader

Stockholm dominerar listan över landets vackraste byggnader, även om även en viss kyrka i Göteborg letar sig in bland slott och historiska byggnadsverk. En ny Sifo-undersökning rankar vilka svenskarna tycker är Sveriges vackraste byggnad.

Sverige har många fantastiska resmål och byggnadsverk väl värda ett besök i sig. Från Smygehuk i söder till Karesuando i norr. I en ny Sifo-undersökning har folk fått tycka till om vilken som är Sveriges vackraste byggnad och resultaten talar för sig själva. 

Slott och kyrkor dominerar

När svenskarna får svara på frågan vilken som är landets vackraste byggnad hamnar Ringmuren i Visby i topp, tätt följt av Drottningholms slott.
- Det är såklart jättekul att Ringmuren uppmärksammas och verkligen en fjäder i hatten, säger Daniel Eriksson, turistbyråchef på Gotland.

Enligt Daniel Eriksson är gotlänningarna vana att få höra hur vacker ringmuren är, men att den tidigare mest utifrån ett historiska perspektiv.
- Ringmuren är en viktig del av Visby för både vår kultur och natur och det här är en typ av uppmärksamhet vi inte fått förut. Så det känns extra roligt att byggnaden nu uppmärksammas för sitt utseende, säger han. 

Statistiskt säkerställt

Undersökningen "Samhällsbarometern 2016" är genomförd av TNS Sifo och 2 500 svenskar i åldrarna 18-74 har svarat på en webbenkät  om samhällets utveckling och vad de tycker om sina städer. De ombads också svara på frågan vilken de tycker är Sveriges vackraste byggnad. Undersökningen är statistiskt säkerställd och representativ på riksnivå.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.