Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/16

Här är Sveriges dollarmiljardärer

Många svenskar är med på finanstidningen Forbes årliga lista över världens rikaste personer. 58 personer i Norden är enligt listan dollarmiljardärer, trettioen av dessa är svenskar.

Bill Gates är världens rikaste man, hans egendom beräknas till omkring 767 miljarder svenska kronor, men den vars tillgångar ökade mest under det gångna året var Amazons grundare Jeff Bezos vars pengar växte nästan 26.5 miljarder, skriver Business Insider Nordic.

Finanstidningen Forbes har nu publicerat 2017 års lista för världens rikaste personer. Alltså de som har över en miljard dollar eller är dollarmiljardär som man säger i Sverige. En dollarmiljardär är en person som värderad till över den magiska gränsen "One Billion Dollars", ungefär 8.8 miljarder svenska kronor.

Sveriges rikaste

På listan finns 58 dollarmiljardärer från Norden med. Trettioen av dessa är svenskar. Av resterande miljardärer är fjorton från Norge. Sverige har fått fyra nya dollarmiljardärer på listan sedan tidigare år:

Carl Douglas – 10.5 mdkr - 55 - Investeringar

Louise Lindh – 9.6 mdkr - 37 - Investeringar

Katarina Martinson – 9.6 mdkr - 35 - Investeringar

Erik Paulsson –  8.8 mdkr - 75 - Byggnation, Fastigheter

Forbes har i sin lista med trettioen svenska dollarmiljardärer, men de har inte tagit med Ingvar Kamprad, vars förmögenhet uppgår i drygt 608.4 miljarder kronor. Anledningen är att hans pengar inte är inblandade i hans företag. 

Trots att Kamprad inte är med på listan så täcker hans företag IKEA, med sönerna, tillsammans med flera personer från H&M och Tetra Laval upp över en tredjedel de 31 svenska namnen på miljardärs-listan.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.