Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Här är sidan där rasifierade har makten

Makthavarna. Så heter den snabbt växande Instagram-sidan, där de som rasifieras i samhället får ta plats - utan att någon förminskar deras känslor. – Vi vill ha en trygg plats, där vi kan prata för oss själva om våra upplevelser, utan att få ett godkännande från vita röster, säger Ala Rad, en av grundarna till sidan.

För två år sedan startades en sida på Instagram - Makthavarna. Det var fem unga tjejer som var trötta på att ständigt rasifieras och att vita människors röster alltid hörs högst. Därför valde de att starta en separatistisk plattform, där antirasistiska och feministiska personer har makten. 

– Vi diskuterade först med varandra hur vanligt det är att unga människor aldrig får höras om deras upplevelser när det gäller vardagsrasismen. Den debatten skjuts ofta undan och det var då vi kände att vi ville starta något eget, där vi får komma fram utan att någon säger att våra känslor och upplevelser inte stämmer. Det finns andra rum där vita får kommentera, men inte här, säger Ala Rad, som är en av initiativtagarna till kontot. 

Ny person varje vecka

Varje vecka är det en ny person som har hand om sidan. Där får hen berätta om sina erfarenheter och tankar kring rasism i största allmänhet. Ingen historia är den andra lik, men en gemensam nämnare finns - de har alla tystats ned - av vita människor. 

– Det finns alltid människor som anser att rasismen inte är ett problem. Men de som inte själva har upplevt rasism ska inte heller få uttala sig. Detta är vad vi upplever och vad vi känner, ingen annan, berättar Ala. 

Reaktionerna till Instagram-kontot har varit blandade. Många menar att initiativet är högst aktuellt och bra, medan andra, tycker att tjejerna främjar "omvänd rasism" och att man stänger ute andra människor. 

– Det är jättemånga som kallar det vi gör för omvänd rasism och exkludering av människor. Men det handlar inte alls om det. Samhället är uppbyggt efter en vithetsnorm och våra upplevelser har alltid tagits upp av vita. Vi vill inte att de ska föra vår talan när vi kan göra det själva. Vi pekar inte ut specifika individer som roten till all ondska, eller att människor som gör si eller så. Vi fokuserar på samhällsstrukturen, det är den som måste ändras, menar Ala. 

"Många förnekar rasismen"

Mycket av hatet och kritiken som tjejerna får kommer från unga, vita tjejer och killar. Som vill kommentera - för att de kan och för att de blir förolämpade. Men ibland kommer hatet från andra, mer välkända personer, något som dock inte förvånar Ala.

– En välkänd journalist startade ett drev på Twitter som gjorde att vi fick en storm mot oss. En annan känd person la upp en artikel om oss och kommenterade negativt. Det händer faktiskt ofta. Många förnekar rasismen och låtsas om att den inte finns. Man vill ofta göra sig till offer och glömmer den större strukturen. Men jag tror att det kan handla om att det är lite spännande att säga emot, att inte vara så PK. 

Sedan starten av Makthavarna har sidan växt och har idag nära 20 000 följare. Enligt Ala, får vem som helst får följa dem, för att få en större förståelse för vad rasifierade människor har upplevt och fortsätter att uppleva i ett samhälle där vita är priviligerade. Men det man ska komma ihåg, är att aldrig kommentera - eller lägga sig i en annan människas känslor.

– Det kan vara provocerande, att vi är fyra unga tjejer har startat en sida där vita inte är välkomna. Vi säger vad vi tänker och står för vilka vi är. Vi ska också få ha en plattform där ingen förminskar våra upplevelser, säger Ala. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.