Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Den 1 juli kommer runt 13 000 ungdomar födda 1999 och 2000 att kallas till mönstring. Arkivbild.

Här är nya lagar att ha koll på

Det blir lättare att byta efternamn, åldersgräns för att köpa e-cigaretter införs och både pojkar och flickor kommer att kallas till mönstring. Den 1 juli träder ett flertal nya lagar i kraft.

Regeringen beslutade i början av mars att den allmänna värnplikten ska återinföras. Nu kommer den även att gälla för kvinnor.

En annan ny lag innebär att alla som befinner sig i ett drabbat område kommer att få varningsmeddelanden skickade till sig via sms.

18-årsgräns införs

En åldersgräns på 18 år kommer att införas för köp av e-cigaretter. Högre krav ska ställas på tillverkare och importörer vad gäller produktanmälan, reklam för produkterna ska begränsas och tillverkare och leverantörer ska se till att produkterna uppfyller kraven på bland annat innehållet.

Andra nyheter är att elanvändare som stämmer av sin elförbrukning timme för timme ska få den redovisad gratis, och att samtliga företag som gör elinstallationsarbete ska ha en auktoriserad elinstallatör.

Hårdare straff införs

Att i förväg utse en så kallad "god man" inför framtiden kommer att bli möjligt från och med den 1 juli, och de som är anställda inom vård, skola och omsorg i privat sektor kommer att få samma möjligheter som offentliganställda att larma om missförhållanden till medier genom meddelarskyddet.

Det lägsta straffet för bland annat grov misshandel och grovt olaga tvång blir högre. Också straffet för könsstympning av kvinnor blir hårdare.

Från den 1 juli kommer patienter som har en allvarlig psykisk störning och som vårdas mot sin vilja att få mer att säga till om, bland annat genom att vara delaktiga i utformningen av den samordnade vårdplanen.

Dessutom kommer det att bli lättare att byta namn.